Antwerpen, de modestad aan de Schelde

Antwerpen aan de Schelde

Antwerpen is met ruim 500.000 inwoners de grootste stad van België. De stad wordt door Antwerpenaren zelf vaak ’t Stad of de Sinjorenstad genoemd. Zij speelde in de geschiedenis van de Lage Landen een belangrijke rol waarover je veel kunt terugvinden in de vele musea die de stad kent. Tegenwoordig staat Antwerpen naast haar zeehaven vooral bekend om de modeontwerpers die er vandaan komen. Namen als Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Walter van Beirendonck en Dries van Noten zijn bij een groot publiek bekend.

Naast winkels heeft Antwerpen nog veel meer te bieden.

Voor shopaholics en fashionistas is Antwerpen een walhalla. Leuke winkels en de laatste mode zijn er gemakkelijk te vinden. Maar ook liefhebbers van kunst en cultuur komen aan hun trekken in de Sinjorenstad. Schilders als Rubens en Jordaens brachten er een groot deel van hun leven door en werken zijn in verschillende musea te zien.

Antwerpen is per auto gemakkelijk te bereiken. Vanaf Utrecht is de afstand ca. 130 km en je kunt dus binnen 2 uur met de auto in de stad aan de Schelde zijn.

3 X ZIEN EN DOEN IN ANTWERPEN

schilderijen rubenshuis antwerpen

Rubenshuis

Het huis waar de schilder woonde

Nadat Peter Paul Rubens op zijn 21e meesterschilder is geworden, vestigt hij zich aan de Wapper. In het huis dat nu het het Rubenshuis is, maakt hij een groot deel van zijn werken. Belangrijke schilderijen kun je dus zien op de plaats waar zij ook gemaakt zijn.

Rubens ontwikkelt zich tot een invloedrijk persoon in Antwerpen. Hij is niet alleen een schilder maar ook een van de belangrijkste kunstverzamelaars van “Anvers”. Ook is hij betrokken bij het ontwerp en de decoratie van de Carolus Borromeuskerk. Daar schildert hij in 1620 samen met zijn leerling Antoon van Dyck 39 plafondstukken.

In het Rubenshuis krijg je een inkijkje in het leven van Rubens en Antwerpen.

museum aan de stroom mas antwerpen

MAS

Het museum aan de stroom

Met de opening van het MAS (Museum aan de Stroom) heeft Antwerpen er een nieuwe attractie bij. In de oude havenbuurt het Eilandje ging in 2011 een nieuw museum open. Het museum vertelt het verhaal van de stad aan de stroom en herbergt de collecties van het Volkskunde Museum en het Nationaal Scheepvaart Museum. Daarnaast zijn er op de 3e verdieping steeds wisselende tentoonstellingen.

Het gebouw zelf heeft een zogenaamde spiraaltoren waarmee de bovenste verdieping van het gebouw bereikbaar is. Vanf dit punt heb je een prachtig uitzicht over een van de grootste havens van Europa en de stad. Toegang tot dit uitzichtpunt is gratis en behalve op maandag de hele week geopend vanaf 9:30.

de ruien antwerpen onder de grond

De Ruien

Antwerpen onder de grond

De Ruien zijn de voormalige grachten en riolen van Antwerpen die tussen de zeventiende en de negentiende eeuwen werden overwelfd. Lange tijd waren ze afgesloten voor het publiek.

Al vanaf de Middeleeuwen beschikt Antwerpen over een uitgekiend net van waterwegen: de ruien, vlieten en vesten. Oorspronkelijk gegraven als verdedigingsgordel, werden ze vervolgens gebruikt als binnenhaven en systeem voor watervoorziening.

Sinds 2005 zijn deze te bezoeken onder leiding van een ervaren gids. Oude gewelven, fundamenten, bruggen en sluizen spiegelen de historische stadskern boven je hoofd. Een kijkje in de onderbuik van de stad, met tal van interessante weetjes en geheimzinnige anekdotes.

hotels v.a. 55,-

trein Antwerpen v.a 20,-

  skip the line v.a 10,-

Antwerpen
 • 8/10
  Bezienswaardigheden - 8/10
 • 7/10
  Weer - 7/10
 • 8/10
  Met kinderen - 8/10
 • 8/10
  Shopping - 8/10

HOTELS, TICKETS EN DEALS ANTWERPEN

Hotel Julien Antwerpen

Hotels en appartementen

Weekendje weg? Dan zoek je natuurlijk een leuk hotel in Antwerpen. De leukste hotels vind je hier op een rij. Ga je met je gezin, dan is een appartement ook een goed idee.

thalys naar Parijs

Met de trein

Vanaf Amsterdam ben je in ruim een uur met de Thalys in Antwerpen. Koop je kaartje online en reserveer je stoelen. Hoe vroeger je boekt, hoe lager de prijs. Al vanaf 29 euro enkele reis kun je met de Thalys naar Antwerpen.

Grote Markt Antwerpen

Deals en aanbiedingen

Op zoek naar een goede aanbieding of mooie deal voor een weekendje Antwerpen? We hebben het beste aanbod van bekende aanbieders voor je verzameld.

Antwerp City Card

Zie meer, betaal minder

Antwerp City Card

Koop een Antwerp City Card, dan heb je je gratis toegang tot alle  musea van de stad en nog veel meer voordeel.

3 x REISGIDS ANTWERPEN

100 procent antwerpen tips en bezienswaardigheden

100% Antwerpen

Met 100% Antwerpen op zak wordt het ontdekken van de Vlaamse stad wel heel gemakkelijk. Deze gids heeft een aantal wandelroutes die je gemakkelijk langs de verschillende high lights leiden en biedt ook tips van locals.

Voor ’s avonds zijn er uitgaanstips voor iedereen en met de handige plattegrondjes vind je altijd de weg. Bovendien kun je bij deze gids gebruik maken van de 100% app voor je Smartphone (Android en iOS)

anwb extra reisgids antwerpen

ANWB Extra – Antwerpen

Dit compacte reisgidsje beschrijft aan de hand van 15 “must sees” de stad aan de Sinjorenstad. Hoogtepunten zoals de Grote Markt, het Modekwartier,  en de Diamantwijk worden beschreven met een klein kaartje dat verwijst naar de grote uitneembare kaart. Maar ook de Lieve Vrouwe Kathedraal en
de Sint-Carolus Borromeuskerk met de schilderingen van Rubens komen aan bod.

Verder ook praktische informatie over hotels, leuke restaurantjes en winkels.

reisgids 200 plekken antwerpen

200 plekken – Antwerpen

In deze gids geen plattegrond, informatie over hotels en dergelijken, maar tweehonderd plekken in Antwerpen die je ,écht gezien moet hebben. Over eten, markten, musea, de ruien, Antwerpenaren zelf, en bijzondere plekken voor een leuke avond. Zo leer je Antwerpen beter kennen.

Natuurlijk worden de vogeltjesmarkt en de Meir ook genoemd, maar deze gids laat zien dat Antwerpen nog veel meer leuke en interessante plekken kent.

16:30 borreltijd!

Op de borrel bij Banks

Hotel Banks is hét hotel voor liefhebbers van kunst en design. Het strak ingerichte hotel is bijzonder centraal gelegen. Zo zijn de Modenatie, Groenplaats en de rest van het centrum van Antwerpen gemakkelijk lopend bereikbaar.

Dagelijks is het voor gasten van het hotel vanaf 16:30 borreltijd. Er staan dan gratis drankjes en tapas klaar in het Daytime Café.

daytime cafe banks antwerpen

Nog meer inspiratie voor een citytrip