Venetië, oude pracht en praal aan de Adriatische Zee

Venetië Italië foto: iakov / 123RF Stockfoto

Venetië was ooit het centrum van de Republiek Venezia. Een rijk dat zich uitstrekte van de Alpen in Noordoost Italië en tot Istrië en Dalmatië in Kroatië  en Kreta. In de 13e eeuw was Venetië de rijkste stad van Europa. Tegenwoordig zie je dat nog goed terug in het autovrije Venetië. Rijk gedecoreerde kathedralen en paleizen herinneren aan het oude handelscentrum dat de stad aan de Lagune ooit was. Tegenwoordig wonen er in Venetië circa 275.000 Venetianen. Waarvan minder dan 60.000 in het oude centrum.

Venetië is drukbezocht, toch is de hoofdstad van de regio Veneto nog altijd beeldschoon.

Venetië is een erg druk bezochte stad. Oudere Venetiërs vinden het wel eens wat veel. Toch is de stad de moeite van een bezoek waard. De San Marco Basiliek, het Doge Paleis of de Peggy Guggenheim Collection zijn niet te missen bezienswaardigheden in Venetië. Voor kunstliefhebbers is ook de “Biënnale van Venetië” een belangrijk evenement, terwijl roeiers de Vogalonga zeker een keer moeten beleven.

Venetië heeft een mild zeeklimaat. De winter daalt de temperatuur tot rond het vriespunt en in de zomermaanden loopt de temperatuur op tot ca 28 graden. In de wintermaanden heeft de stad nog wel eens last van hoogwater in de Adriatische Zee. De stad heeft dan last van overstromingen.

Er zijn twee luchthavens bij Venetië. Aeroporto di Venezia Marco Polo (VCE) ligt 12 kilometer van de stad.Vanaf de airport kun je met de boot in anderhalf uur naar het San Marco Plein varen. Met de bus ben je een stuk sneller. In 25 minuten sta je aan de rand van de stad. De tweede luchthaven Aeroporto di Venezia-Treviso ligt op 20 kilometer van Venetië. Vanuit Treviso kun je met de bus of met de trein naar de stad.

3 X ZIEN EN DOEN IN VENETIË

Venetië Vaporetto

Met de vaporetto

de waterbus van Venetië

In een stad die op water gebouwd is, is de Vaporetto het vervoermiddel bij uitstek. Vaporetti zijn de stadsbussen van Venetië en vervoeren veel passagiers langs verschillende haltes aan het Canal Grande en ook naar verderweg gelegen plaatsen in de stad zoals het glaseiland Murano.

Natuurlijk is de stad bekend om haar gondels en gondeliers. Deze worden vooral door toeristen gebruikt. Wil je toch een keer in een gondel varen, zoek dan een Tragetto. Tragetti zijn gondels die dienst doen als pontjes. Op 7 plekken zijn er steigers waar je in een boot kunt stappen en van de ene naar de andere kant van het Canal Grande kunt varen voor ca. 2 euro per persoon.

Heb je haast en mag het vervoer wat kosten? Dan kun je tenslotte nog de watertaxi nemen. In en om Venetië zijn 16 standplaatsen voor deze speedboten, die je snel op elke plek in de stad kunnen brengen. Ook varen de watertaxi’s van de luchthaven naar de stad.

Doge Paleis Venetie

Palazzo Ducale

het paleis van de Doge

De Doge was ooit de absolute heerser over de republiek Venetië. Tegen het einde van de 13e eeuw was zijn rol vooral die van ceremonieel staatshoofd. In deze rol had de Doge zelf nog maar weinig te vertellen: brieven van andere vorsten en van de Paus mocht hij niet zelf openen en ook mocht hij de stad niet verlaten. Familieleden waren uitgesloten van publieke functies en zelfs zijn kleding was voorgeschreven.

De Doge woonde in het Doge Paleis. Dit prachtige bouwwerk in Gotische stijl ligt aan het San Marco Plein en is gebouwd tussen 1309 en 1424. Het Paleis was niet alleen de residentie van de Doge en zijn familie, maar herbergde ook veel bestuurlijke afdelingen. Juristen, vlootambtenaren en de censuur hadden allemaal hun kantoor in het paleis. Aan de achterkant vind je de Brug der Zuchten. Deze brug verbond het Doge Paleis met het paleis waarin zich de gevangenis bevond. Ook aan de binnenzijde is het een prachtig gebouw dat je zeker niet mag missen.

Guggenheim Venetië

Guggenheim Museum

de Peggy Guggenheim Collection

Peggy Guggenheim kwam uit een welgestelde familie uit New York. Al op jonge leeftijd ontving zij een grote erfenis, nadat haar vader overleed tijdens de ramp met de Titanic. Geboeid door kunst, vertrok zij naar Parijs waar zij zich in de kunstwereld stortte en startte met verzamelen.

Na de 2e Wereldoorlog omvatte haar collectie tien Picasso’s, veertig werken van Max Ernst, acht van Joan Miró, vier van René Magritte, drie van Man Ray, drie van Salvador Dalí, één van Paul Klee en één van Marc Chagall. In 1949 bracht zij haar collectie onder in het Palazzo Vernier dei Leoni waar zij tot haar dood in 1979 ook woonde.

Na haar overlijden liet zij haar verzameling na aan de Solomon R. Guggenheim Foundation die door haar oom werd geïnitieerd. Het Guggenheim Museum is sindsdien een van de drie  Guggenheim Musea in de wereld. Ook in New York en Bilbao kun je kunst bekijken in een Guggenheim Museum.

hotels v.a. 50,-

logo tix.nl ticket Venetië v.a. 39,-

  skip the line v.a 20,-

Venetië
 • 9/10
  Bezienswaardigheden - 9/10
 • 8/10
  Weer - 8/10
 • 8/10
  Met kinderen - 8/10
 • 7/10
  Shopping - 7/10

VLUCHTEN EN HOTELS VENETIË

Belmond Hotel Cipriani Venetië

Hotels en appartementen

Venetië kent een uitgebreid aanbod van hotels, appartementen en B&B’s. Tijdig boeken van je hotel is aan te raden.

Bord vertrekken Schiphol

Vliegtickets

Vanaf Schiphol of Rotterdam is de vliegtijd van een rechtstreekse vlucht ongeveer 1 uur en 45 minuten. Check snel de aanbiedingen voor goedkope tickets naar Venetië.

Hotel Plaza Venetie

Deals en aanbiedingen

Geen zin om het allemaal te regelen? Boek dan gewoon een complete citytrip. Hotel, ticket en alles wat nodig is voor een leuke stedentrip worden perfect voor je geregeld.

3 x REISGIDS VENETIË

Capitool Reisgids Venetië Veneto

Capitool reisgids – Venetië en Veneto

In deze reisgids niet alleen aandacht voor Venetië, maar ook voor de hele regio Veneto. In Veneto liggen namelijk ook de steden Verona en Padua, het Gardameer en de Dolomieten. Elk gebied heeft zijn eigen hoofdstuk in deze reisgids.

Het hoofdstuk Venetië is verder opgedeeld in vijf delen waarin elke wijk zijn eigen deel heeft. Santa Croce en San Polo, Cannaregio, Dorsoduro, Castello en San Marco komen allemaal aan bod. Ook is er een apart deel over de eilanden in de Lagune zoals Lido en Murano. De Capitool Reisgids Venetië en Veneto is rijk geïllustreerd met veel foto’s. plattegronden en de bekende 3D tekeningen van de belangrijke bezienswaardigheden.Met een uitneembare kaart vind je gemakkelijk de weg.

ANWB Ontdek Venetië

ANWB Ontdek – Venetië

De nieuwe gids ANWB Ontdek Venetië beschrijft rondwandelingen, tips voor genieten en actief bezig zijn, speciaal geselecteerde adressen en een actueel portret van deze betoverende stad. Uiteraard ontbreken de bekendste bezienswaardigheden als de Rialtobrug en het San Marcoplein niet.

Daarnaast ook aandacht voor minder bekende plekken zoals de begraafplaats San Michele en de badplaats Lido met haar stranden. Ook de rijke historie van de stad worden beschreven en wie een restaurant of slaapplaats zoekt, wordt door ANWB Ontdek – Venetië van actuele informatie voorzien. Een uitneembare kaart maakt deze gids helemaal af.

Venezia anekdotische reisgids

Venezia – Luc Verhuyck

Af en toe verschijnen er gidsen die zich meer richten op verhalen, anekdoten en gebruiken van een stad. Luc Verhuyk schreef al eerder zo een boek over Rome.

In dit boek krijg je antwoord op vragen als:”Waarom duurde de bouw van de Rialtobrug zo lang?”, “Waar woonden Titiaan en Tintoretto?” en “Waar ontstond de ‘carpaccio’?” Ook lees je meer over beroemdheden die zich lieten inspireren door de stad zoals Ernest Hemingway, Richard Wagner, Igor Stravinsky en beroemde Venetianen als Casanova en Marco Polo.

Door de interne verwijzingen, een handig register en een nuttige plattegrond is Venezia bijzonder leuk en gemakkelijk leesbaar.

Lido

een dagje naar het strand

Lido di Venezia is jaarlijks het decor van het bekende Film Festival. Rond het Grand Hotel des Bains, het Casino van Venetië en het Grand Hotel Excelsior verzamelen zich jaarlijks beroemdheden en filmmakers om te bepalen wie de Gouden Leeuw in ontvangst mag nemen.

In het midden van het langwerpige eiland ligt Malamocco. Dit was ooit de oorspronkelijke residentie van de Doge.

Op de noordelijke en zuidelijke uiteinden van de landtong zijn er twee enorme openbare stranden. De Adriatische Zee is schoon en warm en een dagje op het strand is hier goed te uit te houden.

Lido strand Venetië