Turijn, de eerste hoofdstad van Italië

Turijn Italië

Turijn was de eerste hoofdstad van het moderne Italië, en was de gastheer van de Olympische Winterspelen van 2006. Torino zoals Italianen zeggen, telt circa 900.000 inwoners. In de hoofdstad van de regio Piemonte vind je het prachtige filmmuseum, het Egyptisch Museum en de oude Fiat fabriek Lingotto. Ook staat Turijn bekend als bakermat van de Slowfood beweging. Hoewel het een minder populaire bestemming is dan Rome, is de stad aan de Po rivier zeker de moeite van een bezoek waard.

Turijn ligt prachtig in de heuvels omringd door de Italiaanse Alpen.

De stad werd rond 28 v. Chr. gesticht door de Romeinen. In 1563 werd het de hoofdstad van het hertogdom Savoye en tot 1865 was het de eerste hoofdstad van het Verenigde Italië. In en rond Turijn vind je dan ook veel paleizen en gebouwen in Barok stijl. Turijn en het huis van Savoye speelde een hoofdrol in de eenwording van Italië. In de moderne tijd drukte de de familie Agnelli haar stempel op de stad. In 1899 richte zij FIAT op en tegenwoordig zijn zij ook  eigenaar van de Turijnse Serie A voetbalclub Juventus.

Het weer in de hoofdstad van Piemonte  wordt beïnvloed door haar ligging tussen de Alpen en de Middellandse Zee. De Winters zijn behoorlijk koud en de zomers redelijk warm tot heet op de Po vlakte.

Turijn is per vliegtuig goed bereikbaar. Vanaf Schiphol zijn er dagelijks vluchten op luchthaven Aeroporto di Torino (TRN). Deze ligt 15 kilometer ten noorden van de stad. Vanaf de airport is het stadscentrum goed te bereiken met bus of metro.

3 X ZIEN EN DOEN IN TURIJN

automuseum turijn

Automuseum van Turijn

niet alleen leuk voor autoliefhebbers

Het Museo Nazionale dell’Automobile (het Nationaal Automobiel Museum), is gevestigd in een fantastisch pand vlakbij de oude Fiat fabriek Lingotto. Net na de dood van oprichter en verzamelaar Roberto Biscaretti di Ruffia werd het museum in 1960 geopend. Na een uitbreiding en vernieuwing van het 40 jaar oude gebouw, ging het museum in 2011 weer open.

Het museum is helemaal van deze tijd en brengt de bezoeker in aanraking met alle facetten van de auto. Techniek, design en de mens zelf, komen bij elkaar in een prachtige multimediale expositie. De collectie bestaat uit bijna 200 auto’s van tachtig automerken uit acht landen, waaronder Nederland. Uiteraard de nodige Ferrari’s, Fiat’s en Lancia’s maar ook bijzondere exemplaren uit de F1, rally auto’s en andere iconen uit de geschiedenis van de auto.

Ook voor niet liefhebbers vertelt het Automuseum een fascinerend verhaal over vakmanschap, creativiteit en ondernemerschap.

basiliek superga turijn

Basilica di Superga

begraafplaats van Italiaanse vorsten

Hoog in de heuvels op 672 meter boven zeeniveau ligt, op de heuvel Superga, de Basilica di Superga. In 1706 staan Hertog Victor Amadeus II en Prins Eugenius van Savoye, op de heuvel en overzien het door de Fransen  belegerde Turijn. In een klein kerkje knielt de Hertog voor een Mariabeeld en belooft haar om een Basiliek te bouwen wanneer zij de slag tot een goed einde brengen. In 1710 start de bouw en in 1724 wordt de kerk ingewijd.

Vanaf Superga heb je net als de twee veldheren een prachtig uitzicht over de stad. Aan de achterzijde vind je een monument ter nagedachtenis van het voetbalelftal van AC Torino uit 1949. Het gehele elftal, op drie na, verongelukte in slecht weer. Het toestel vloog tegen de heuvel aan net onder de Basiliek.

De Basiliek van Superga is vanuit Turijn gemakkelijk te bereiken met een tandradbaan die vertrekt vanuit het stadsdeel Sassi en loopt tot de top van Superga.

Egyptisch Museum Turijn

Egyptisch Museum

de grootste collectie Egyptische voorwerpen buiten Caïro

Het Museo Egizio of Egyptisch Museum, is met ruim 30.000 voorwerpen het grootste museum voor Egyptische kunst buiten Caïro. De collectie werd opgebouwd sinds 1630 en later verder uitgebouwd met aankopen van Koning Karel Felix en toevoegingen van andere verzamelingen. De laatste was een schenking van een kleine tempel door de Egyptische regering aan de Italiaanse staat als dank voor de hulp bij de redding van archeologische vondsten, toen een stuwdam in Nubië gebouwd werd in de zestiger jaren.

Hoogtepunten in de collectie zijn onder andere `De Papyruskaart van Turijn´, een gedetailleerde landkaart uit 1160 v. Chr., verschillende sarcofagen en mummies en vondsten uit de Koningsgraven bij Luxor. Sinds april 2015 is het museum na een grondige verbouwing weer geopend. Het vloeroppervlakte is uitgebreid zodat meer voorwerpen en topstukken tentoongesteld kunnen worden.

hotels v.a. 45,-

logo tix.nl tickets Turijn v.a. 69,-

  skip the line v.a 15,-

Turijn
 • 9/10
  Bezienswaardigheden - 9/10
 • 8/10
  Weer - 8/10
 • 8/10
  Met kinderen - 8/10
 • 7/10
  Shopping - 7/10

VLUCHTEN, HOTELS EN AANBIEDINGEN TURIJN

NH Collection Torino Piazza Carlina Turijn

Hotels en appartementen

Turijn kent een uitgebreid aanbod van hotels, appartementen en B&B’s. Ga je met kinderen dan is een appartement vaak handig.  Wie luxe zoekt kiest wat vaker voor een hotel, terwijl ook B&B’s vaak verrassende opties bieden.

Bord vertrekken Schiphol

Vliegtickets

Vanaf Schiphol of Eindhoven is de vliegtijd van een rechtstreekse vlucht ongeveer anderhalf uur. Verschillende maatschappijen vliegen dagelijks op Turijn. Check de ticket aanbiedingen naar Turijn inclusief low cost carriers

NH Hotel Lingotto Tech Turijn Fiat Fabriek

Deals en aanbiedingen

Zoek je een goede deal voor een hotel, vliegticket of autohuur Turijn? We zetten de beste aanbiedingen op een rij. Ook voor een complete stedentrip met hotel en vliegticket vind je hier een mooie aanbieding.

Fiat fabriek met testbaan op het dak

Of je nu een liefhebber bent van auto’s of niet, Lingotto is beslist een bezoekje waard. Toen de autofabriek van Fiat in 1923 open ging was het de grootste autofabriek ter wereld. Op het dak lag een testbaan voor auto’s. Tegenwoordig vind je in het 500 meter lange gebouw o.a. een hotel, congrescentrum en bioscoop. De testbaan ligt er nog steeds en is een mooie herinnering aan de oude Fiat fabriek, die in 1982 haar deuren sloot.fiat lingotto turijn fabriek

3 x REISGIDS TURIJN

Lonely Planet Italy

Lonely Planet-Italy

Over Noord-Italië, Piemonte en Turijn zijn er niet heel veel reisgidsen. Gelukkig is er aandacht van Lonely Planet voor Turijn en de prachtige omgeving van de hoofdstad van Piemonte. Daarnaast natuurlijk volop informatie over de rest van het mooie Italië.

Deze Engelstalige reisgids staat bomvol informatie. Geschiedenis, achtergronden, bezienswaardigheden, wandelroutes en alles wat je van Lonely Planet mag verwachten. Natuurlijk ook veel praktische informatie: van openingstijden van zo ongeveer elk museum tot aanbevelingen voor het eten van een streekgerecht in een restaurant. Ook accommodaties voor elk budget vind je in deze reisgids. De gids bevat verder de nodige foto’s ter illustratie. Met Lonely Planet Italië mis je geen enkel detail wanneer je op reis bent.

Trotter Noordwest Italie

Trotter – Noordwest-Italië

In deze Trotter gids is er aandacht voor heel Noordwest-Italië. Niet alleen Turijn, maar ook Milaan, San Remo, Bologna, Genua en wijngebieden als Barolo komen aan bod. In de Trotter Noordwest-Italië vind je niet alleen veel praktische informatie, maar ook handige lijstjes met top attracties en bezienswaardigheden, kaartjes en plattegronden en vermakelijke anekdotes en verhalen.

Na een hoofdstuk met achtergrondinformatie en geschiedenis, is de gids ingedeeld per streek. Achtereenvolgens komen Valle d’Aosta, Piemonte, Ligurië en Lombardije uitgebreid aan bod. Binnen deze hoofdstukken uiteraard veel aandacht voor de belangrijkste steden. Het is een overzichtelijke gids met veel informatie die zich richt op de echte reiziger.

Capitool Reisgids 25 autoroutes Noord Italiè

Capitool Discovery- 25 Autoroutes Noord- en Midden-Italië

Voor wie verder wil kijken dan Turijn biedt deze gids 25 autoroutes door het noorden en midden van Italie. De routes in “25 Autoroutes Noord- en Midden-Italië”gaan langs beroemde steden in de regio of verlaten het gebaande pad en gaan naar betoverende dorpjes, geïsoleerde bergstations, verborgen grotten en afgelegen archeologische sites, zodat je kennis kunt maken met onverwachte facetten van Noord- en Midden-Italië.

Elke route begint met een lijst van bezienswaardigheden onderweg en een gedetailleerde routekaart. Routes zijn op een flexibele manier samengesteld, zodat je ze kunt combineren tot een langere route, of er een dagtocht uit kunt halen. Het geheel wordt gecompleteerd met praktische informatie onderweg. Voor wie met de auto richting Turijn gaat of een auto huurt om de omgeving van Turijn te verkennen.

De Lijkwade van Turijn

lijkwade van turijn

Sinds de zestiende eeuw wordt de Lijkwade van Turijn bewaard in de Dom van Turijn. De geschiedenis van het relikwie is goed gedocumenteerd en terug te voeren tot de veertiende eeuw. Sommige onderzoekers stellen dat hij vanuit Palestina via Constantinopel in de dertiende eeuw in Frankrijk kwam, waarschijnlijk via kruisvaarders. In de vijftiende eeuw kwam hij in het bezit van het Huis van Savoye in Frankrijk, dat later verhuisde naar Noord-Italië. In 1983 schonken nazaten van het Huis van Savoye het doek aan het Vaticaan.

Al meer dan 100 jaar is er discussie over de echtheid van het doek, toen in 1898 de eerste foto van de Lijkwade gemaakt werd. Door de jaren heen hebben verschillende onderzoekers tot en met de NASA, onderzoek naar de Lijkwade gedaan. De laatste keer dat de Lijkwade van Turijn voor het publiek te bezichtigen was, was in 2015.

Nog meer inspiratie voor een citytrip