Edinburgh, stad in het land van Braveheart, clans en kastelen

Edinburgh Schotland

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, ligt aan de westkust van het Verenigd Koninkrijk. Hoewel je snel denkt aan de Schotse Hooglanden, ligt de stad aan de oostelijke kant van de Lowwlands. De stad ligt in een landschap dat gevormd is door vulkanen en gletsjers. Arthur’s Seat en de Castle Rock zijn daarvan goed zichtbare voorbeelden. Tegenwoordig wonen er ca. 450.000 Schotten in de stad. Een paar jaar geleden kozen inwoners van het Verenigd Koninkrijk Edinburgh als de stad waar zij het liefst zouden wonen.

Edinburgh heeft heel veel te bieden: van oude kastelen tot moderne musea en prachtige natuur.

Edinburgh is een stad waar veel te doen is. Er zijn prachtige musea, zoals de Scottisch National Gallery, the National Museum of Scotland, en kastelen zoals Edinburgh Castle en the Palace of Holyroodhouse. Ook de prachtige natuur in de omgeving van de stad is de moeite waard.

Edinburgh heeft een gematigd klimaat. De temperatuur kan in de winter varieren van rond het vriespunt in de winter tot een aangename 22 graden in de zomer. September is de natste maand in Schotland, terwijl april de droogste maand is. Overigens kun je het hele jaar door af en toe wel een buitje verwachten.

Edinburgh International Airport (EDI) ligt op ca. 15 kilometer ten westen van de stad. Sinds 2014 is de Edinburgh Tramway geopend. Deze tramlijn rijdt van 6:15 ’s morgens tot 22:45 ’s avonds tussen de luchthaven en het stadscentrum.

3X ZIEN EN DOEN EDINBURGH

The Royal Yacht Britannia Edinburgh

The Royal Yacht Britannia

het jacht van de royal family

HMY Britannia werd gedoopt door  Koningin Elizabeth II op 16 april 1954 op de scheepswerf van John Brown & Co. Ltd in Clydebank, West Dunbartonshire. Het deed vervolgens tot 1997 dienst als Koninklijk Jacht. In tijden van oorlog kon het schip  ingezet worden als hospitaal schip en in het geval van een nucliaire oorlog kon het ook als vluchtplaats dienen voor de Britse koningin.

Het 125 meter lange schip maakte veel buitenlandse reizen en had een representatieve functie voor het Britse Koningshuis en tijdens handelsmissies. Zo bezocht de Koningin met het schip ondermeer Chicago. Charles en Diana gebruikten het schip voor hun huwelijksreis. Tijdens het zeilevenement Cowes Week, was de Britannia een bekende verschijning.

In 1997 werd het schip uit de vaart genomen en is het schip afgemeerd in de hippe havenwijk Leith waar het een populaire attractie is.

National Galleries of Scotland

National Galleries of Scotland

Vermeer en Rembrandt in Schotland

De Scottish National Gallery herbergt de Schotse nationale collectie van beeldende kunst uit de vroege Renaissance tot het einde van de negentiende eeuw. In het museum vind je werken van grote schilders als Raphael, Velázquez en Vermeer, Monet, Cézanne, Van Gogh en Rembrandt.

Een ander deel van de uitgebreide collectie toont de geschiedenis van de Schotse schilderkunst. De toegang tot het museum is gratis. Voor sommige tijdelijke en speciale exposities moet soms wel entree betaald worden.

Voor de lunch kun je een stop maken in The Scottish Cafe & Restaurant. The Garden Café biedt een scala aan zoete lekkernijen en koffie, terwijl het restaurant een menu biedt met de beste verse ingrediënten van Schotse producenten. Beide zijn gelegen aan de Garden Entree en bieden een uitzicht op de Princes Street Gardens.

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle

het kasteel dat over de stad waakt

Hoog gelegen op Castle Hill boven de stad,  ligt Edinburgh Castle. Het is de bekendste van alle Schotse kastelen . Eigenlijk is het een compleet stadsdeel met verschillende bezienswaardigheden binnen haar muren.Het oudste deel, St Margaret’s Chapel, dateert uit de 12e eeuw. De Grote Muur, opgericht door James IV komt uit 1510. The Half Moon Battery stamt uit de late 16de eeuw en het National War Memorial is opgericht na de Eerste Wereldoorlog.

Het kasteel is verder de bewaarplaats van the Honours, ofwel de kroonjuwelen van Schotland. De Stone of Destiny, de steen waarop Britse vorsten gekroond werden is er te vinden. Het 15e eeuwse kanon Mons Meg, de One O ‘Clock Gun en het National War Museum of Scotland hebben een plek in the Edinburgh Castle. Het kasteel ligt aan het einde van de Royal Mile, de hoofdstraat van Old Town waaraan je de meeste musea en bezienswaardigheden in Edinburgh kunt vinden.

hotels v.a. 45,-

logo tix.nl ticket Edinburgh v.a. 45,-

  skip the line v.a 15,-

Edinburgh
 • 8/10
  Bezienswaardigheden - 8/10
 • 7/10
  Weer - 7/10
 • 8/10
  Met kinderen - 8/10
 • 9/10
  Natuur - 9/10

VLUCHTEN HOTELS EN CITYTRIPS EDINBURGH

The Roxburghe

Hotels en appartementen

Edinburgh kent een uitgebreid aanbod van hotels, appartementen en B&B’s. Ga je met kinderen dan is een appartement vaak handig.  Wie luxe zoekt kiest wat vaker voor een hotel, terwijl ook B&B’s vaak verrassende opties bieden.

Bord vertrekken Schiphol

Vliegtickets

Vanaf Schiphol is de vliegtijd van een rechtstreekse vlucht ongeveer 1 uur en 25 minuten. Verschillende maatschappijen vliegen dagelijks op Edinburgh (EDI). Check de aanbiedingen voor goedkope tickets inclusief low cost carriers.

The Inn on the Mile

Deals en aanbiedingen

Zoek je een goede deal voor je stedentrip Edinburgh? Aanbiedingen voor hotels, tickets en Fly-drives Schotland hebben we voor jou op een rij gezet. Kies je deal en pak snel je koffer.

3 x REISGIDS EDINBURGH EN SCHOTLAND

capitool reisgids schotland

Capitool reisgids – Schotland

Wie naar Edinburgh gaat, wil waarschijnlijk nog veel meer zien en weten van Schotland. In deze gids naast ruim 30 pagina’s over Edinburgh ook aandacht voor de andere Schotse regio’s. In deze reisgids is Schotland daarom opgedeeld in vijf delen. Elk deel wordt in een apart hoofdstuk beschreven. Ieder hoofdstuk bevat foto’s, illustraties, opengewerkte tekeningen, driedimensionale beelden en plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Geschiedenis, Schotse kastelen, ‘Schotse uitvindingen’, schrijvers, clans, Highland Games, en whisky krijgen allen de nodige aanbod. Verder veel informatie over en praktische tips: accommodatie, restaurants, winkelen, amusement etc. Natuurlijk ook in deze Capitool Reisgids Schotland handige kaarten zodat je de weg in de Schotse Hooglanden gemakkelijk kunt vinden.

pocket lonely planet Edinburgh Schotland

Pocket Lonely Planet Edinburgh

Met de Pocket Lonely Planet Edinburgh wordt het ontdekken van een van de mooiste steden van Groot-Brittannië erg makkelijk. Met de compacte engelstalige gids vind je de beste plekken in Old Town, Holyrood, Arthur’s Seat, New Town, West End, Dean Village, Stockbridge, Leith, en Edinburgh South.

Van iedere wijk is er een kaartje met aandachtspunten en een overzicht van zaken die je niet mag missen tijdens je verkenning van de stad. Ook staan er in de gids een aantal leuke wandelroutes beschreven. Een uitneembare stadskaart ontbreekt niet bij deze handige reisgids.

anwb extra edinburgh

ANWB Extra Edinburgh

In de reisgids ANWB Extra Edinburgh is er niet alleen aandacht voor de Schotse hoofdstad maar ook voor het nabijgelegen  Glasgow en de Highlands. De belangrijkste bezienswaardigheden worden per stadsdeel beschreven zoals  Edinburgh Castle, Old Town, Princes Street en de havenwijk Leith. Elk hoogtepunt wordt beschreven met daarbij een klein kaartje dat verwijst naar de grote uitneembare kaart.

Naast de hoogtepunten ook een kleine kennismaking, geschiedenis, andere trekpleisters en suggesties voor overnachtingen (Schots tot design), eten en drinken, winkelen en uitgaan. De gids is ruim voorzien van kleurenfoto’s en heeft verder handige plattegrondjes en een goed bruikbare uitneembare kaart.

St. Andrews

Golf op The Old Course

De bakermat van de golfsport ligt in St. Andrews. Sinds het begin van de 15e eeuw wordt er gegolfd op deze plek. Sindsdien is The Old Course het toneel geweest van grote wedstrijden waarvan The Open Championship de meest prestigieuze is. Naast The Old Course liggen er nog zes banen in St. Andrews. Alle banen incl. The Old Course zijn openbaar en kunnen bespeeld worden door bezoekers. Een tijdige boeking is wel handig. Wil je meer weten, dan lees je hier verder

St Andrews Old Course

Naast Edinburgh kun je een stedentrip en golf natuurlijk ook in Dublin of Dubai combineren

Meer tips voor een stedentrip