Berlijn, de groene hip en happening stad

Berlijn Kreuzberg metrolijn

Sinds de hereniging van Oost- en West Duitsland is Berlijn weer de hoofdstad van Duitsland. Het is, na Londen, de op een na grootste stad van de EU. Niet alleen is het een stad, het is ook een deelstaat van de Bondsrepubliek. Er wonen ruim 3,5 miljoen mensen verdeeld over 12 stadswijken waarvan de bekendste Mitte, Friedrichshain-Kreuzberg, Charlottenburg en Spandau zijn. Met het nummer “Over de Muur” van “het Klein Orkest”krijg je al een aardig beeld van de stad. We zetten de beste tips Berlijn voor je op een rij.

Berlijn is een van de groenste steden van Europa. Maar liefst 22% van de stad bestaat uit parken.

Sinds de val van de muur in 1989 is er veel veranderd. Berlijn is een bruisende stad waar heel veel te beleven is. Van de geschiedenis, die terug gaat tot de 13e eeuw, toen Berlijn de hoofdstad van Pruisen was tot de plek die nu hip en happening is en waar veel Europese start-ups hun oorsprong vinden.

Berlijn heeft een gematigd zeeklimaat. Door de ligging landinwaarts is de invloed van de Noordzee enigszins gematigd. In de eerste maanden van het jaar liggen de temperaturen rond het vriespunt, terwijl in de zomer maanden de temperatuur rond de 23 graden schommelt.

De luchthaven van Berlijn is Tegel. Als je liever niet wil vliegen, kun je Berlijn ook goed met de auto of trein bereiken.

Checkpoint Charlie Berlijn

Checkpoint Charlie

de doorgang van oost naar west Berlijn

Checkpoint Charlie is een van de iconen van de Koude Oorlog. Deze voormalige controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector vind je in de Fiedrichstraße. Het huisje dat er tegenwoordig midden op straat staat is een replica van het origineel. Het heeft niet veel meer te maken met hoe het ooit was.

In Berlijn vind je nog veel overblijfselen van de muur. Veel informatie vind je aan de Bernauer Straße waar het Gedenkstätte Berliner Mauer is. Hier kom je meer te weten over het ontstaan van Oost- en West Berlijn en wat dat betekende voor de bevolking. Ook kun je hier kun je goed zien welke obstakels er waren opgeworpen om van Oost naar West te komen.

Rijksdag koepel met uitzicht

Rijksdag

de Duitse Bondsdag met een schitterend uitzicht

Het Rijksdaggebouw is de plek waar de Duitse Bondsdag zetelt. Het gebouw werd  in 1894 na 10 jaar bouwen voltooid. Tot de Tweede Wereld Oorlog huisde het Duitse Parlement in het gebouw dat in het Westelijk deel van Berlijn lag.

Na de hereniging van de twee Duitslanden wilde de Bondsdag weer graag terug naar het Rijksdag gebouw. Dit gebeurde in 1999 na vele verbouwingen. Je kunt de Reichstag bezoeken voor een uitgebreide rondleiding of om alleen de moderne glazen koepel op het dak te bekijken. Deze Koepel geeft een prachtig uitzicht over Berlijn. Een bezoek is gratis, je kunt je het beste van te voren aanmelden, dat scheelt een lange wachtrij.

Berlijn Tiergarten Zoo olifanten

Zoologischer Garten Berlin

of bezoek de Tierpark Berlin, de andere dierentuin in Berlijn

In zowel het voormalige Oost-Berlijn als in West-Berlijn vind je een dierentuin. De Zoologischer Garten Berlin in het westelijke deel van de stad vind je naast het gelijknamige station. Deze dierentuin behoort tot de oudste ter wereld. De meeste mensen noemen deze dierentuin kortweg Zoo Berlin. Deze dierentuin is zeer rijk aan diersoorten.

In het voormalige Oost Berlijn in het stadsdeel Tiergarten, kun je Tierpark Berlin Friedrichsfelde bezoeken. Tierpark Berlin werd in 1955 voor Oost-Duitsers aangelegd. Het is de grootste landschapsdierentuinen van Europa. Inmiddels werken de dierentuinen nauw samen hebben zij gezamenlijk circa 10.000 dieren van 1000 soorten binnen de hekken.

hotels v.a. 45,-

logo tix.nl tickets Berlijn v.a. 65,-

  skip the line v.a 15,-

Berlijn
 • 9/10
  Bezienswaardigheden - 9/10
 • 7/10
  Weer - 7/10
 • 8/10
  Met kinderen - 8/10
 • 8/10
  Shopping - 8/10
Bord vertrekken Schiphol

Vliegtickets

Vanaf Schiphol is de vliegtijd van een rechtstreekse vluchtruim 1 uur. Verschillende maatschappijen vliegen dagelijks op Berlijn. Check de aanbiedingen.

25hours Hotel Bikini Berlin Jungle Room

Hotels en appartementen

Berlijn kent een uitgebreid aanbod van hotels en appartementen. Ga je met kinderen dan is een appartement vaak handig.  Check de leukste suggesties.

Das Stue Berlijn voorzijde

Deals en aanbiedingen

Op zoek naar een goedkoop weekend Berlijn? Check de beste aanbiedingen voor hotels, tickets, trein en complete stedentrip.

3 x REISGIDS BERLIJN

mijn berlijn reisgids

Mijn Berlijn

Marjolein van der Kolk woont sinds 2006 in Berlijn. Een jaar later begon zij met haar berlijn-blog.nl. Op dit blog vind je alle ins- en outs van Berlijn. In 2015 is de eerste druk van dit blog in boekvorm verschenen. Marjolein is inmiddels een echte insider en wijst je op verrassende tips en dingen in de stad. Leuke plekken om te eten en te borrelen, strandjes (!) en mooie parken, maar ook heel veel dingen die herinneren aan de recente geschiedenis van Berlijn.

Daarnaast heeft zij ook oog voor allerlei typisch Berlijnse details. Let maar eens op de mannetjes in de voetgangers stoplichten in de stad. Deze zijn verschillend in Oost- en West Berlijn. De reden vind je in “Mijn Berlijn”

Capitool Reisgids Berlijn

Capitool Berlijn

Capitool Berlijn staat vol met foto’s en illustraties. Van de meeste bekende gebouwen in de stad vind je opengewerkte tekeningen en korte bondige beschrijvingen. Met een Capitool Reisgids in de hand kun je je zelf rondleiden waarbij je geen detail van een bezienswaardigheid mist.

Daarnaast bied deze gids beschrijvingen van acht Berlijnse wijken. In elke wijk kun je een wandeling uit deze reisgids volgen. Natuurlijk ontbreekt een uitneembare kaart niet en heeft de gids tips voor restaurants en accomodaties.

Berlijn Verboden voor ouders -Lonely Planet

Verboden voor ouders, Berlijn-Lonely Planet

Ga je met kinderen naar Berlijn dan is “Verboden voor ouders-Berlijn” een onmisbaar boek. In deze uitgave van Lonely Planet vind je zoals de cover zegt “Alles wat je altijd al wilde weten” over de Duitse hoofdstad.Het is een reisgids en encyclopedie in één.

Weet jij waarom zag de top van de Fernsehturm er in 2006 uitzag als een voetbal of wie de Candy Bombers waren? Wist je dat Christo ooit de Rijksdag heeft ingepakt? Al dit soort leuke en interessante weetjes komen in dit boek aan bod. De gids is rijk geillustreerd en heeft veel foto’s.

Met de trein naar Berlijn

zonder overstappen!

berlijn hauptbahnhof stedentrip trein

Je kunt met de auto naar Berlijn, maar er is ook een prima treinverbinding. Vanaf Amsterdam stap je, na ongeveer 6 uur rijden, uit op het Berlin Hauptbahnhof. Je hoeft dan niet over te stappen.

MEER IDEEËN VOOR EEN WEEKEND WEG

Londen, de stad die niemand ooit verveelt
Kopenhagen, voor designfans en lekkerbekken
New York, de stad die nooit slaapt
10 x shoppen in New York
Tokyo Japan, de grootste stad ter wereld
Dublin, inspiratiebron van bands en schrijvers