Oslo, de oude stad aan het water van de Oslofjord

Oslo gezien vanaf de Oslofjord

De hoofdstad van Noorwegen, Oslo, werd gesticht in 1040. De plaats werd als een “kaupstad” oftewel een handelsnederzetting gesticht door Koning Harald III en in 1070 door Koning Haakon V tot hoofdstad gemaakt. In 1624 werd de stad door een grote brand verwoest en door Koning Christian IV herbouwd en hernoemd tot Kristiana. In 1925, kreeg de stad zijn originele naam weer terug en heette weer Oslo. De regering van Noorwegen zetelt in Oslo. Tegenwoordig wonen er ruim 640.000 Noren in de stad.

De stad Oslo heeft heel veel natuur binnen haar stadsgrenzen.

In 1952 was de stad gastheer voor de Olympische winterspelen. Met zo’n 30 dagen per jaar een flink pak sneeuw is dat een logische keuze. Het klimaat van Oslo is te vergelijken met dat van Nederland en Scandinavische steden als Kopenhagen en Stockholm. De gemiddelde temperaturen in zowel de zomer als winter zijn iets kouder. Door de ligging aan zee en opwarming door de Atlantische golfstroom zijn de temperaturen vrij mild.

De belangrijkste luchthaven van Oslo ligt op 47 km van de stad en heet Oslo Lufthavn (OSL) en ligt in de plaats Ullensaker. Daarnaast is Oslo ook goed bereikbaar met de veerboot vanuit Duitsland. Stenaline onderhoud een veerdienst vanuit Frederikshavn. De overtocht duurt ruim 9 uur.

expeditieschip fram museum oslo

Fram museum

het schip van beroemde poolreizigers

De Fram is het schip waarmee de bekende Noorse ontdekkingsreizigers Fridtjof Nansen en later Roald Amundsen hun reizen naar de Noord- en de Zuidpool maakten. Roald Amundsen was de eerste mens die de Zuidpool bereikte.

De in 1892 gebouwde Fram staat tegenwoordig in een museum in Bygdøy,net buiten het centrum van Oslo. In de buurt vind je ook het Kon-Tiki museum en het Noors Maritiem Museum. ’s Zomers kun je het museum bereiken met een veerboot die vertrekt vanaf de kade bij het stadhuis. Het schiereiland waarop de musea zich bevinden is een populaire plek om te zwemmen en te wandelen.  Verder vind je hier Kongsgården, het zomerverblijf van de Noorse Koning. Kortom er is veel te zien en te doen op dit museumeiland.

holmenkollen skischans oslo noorwegen

Holmenkollen

mooi uitzicht vanaf de springschans

Met een hoogte van 60 meter steekt de Holmenkollen skischans hoog boven de stad uit. De eerste skisping wedstrijd vond plaats in 1892 en de grootste afstand was 21,5 meter. Door de jaren heen is de schans verschillende keren gemoderniseerd en is deze het decor geweest van grote springwedstrijden. HEt schansrecord staat inmiddels op 139,5 meter.

Tegenwoordig is Holmenkollen het middelpunt van de Noorse skisport. In de schans vind je ondermeer het Skimuseum en bovenaan de schans is een mooi uitzichtpunt. Verder kun je er ook ook “ziplinen” en kun je plaatsnemen in een simulator zodat je een indruk krijgt van een skisprong vanaf de schans. De Holmenkollenschans is 365 dagen per jaar open en is ’s avonds fraai verlicht.

oslo zomerpark klimbos

Oslo Sommerpark

klimmen in hoge bomen

Hou je van klimmen, dan is een bezoek aan het Oslo Sommerpark zeker de moeite waard. In dit klimpark vind je een aantal routes die variëren in hoogte van een halve meter tot ruim 20 meter boven de grond. Goed gezekerd kun je kiezen uit 9 parcoursen door het bos. Deze touw parcoursen varieren van gemakkelijk tot en met moeilijk. Ook zijn er speciale parcoursen voor kinderen van verschillende leeftijden.

Verder heeft het park 900 meter “ziplines” daarmee scheer je hangend aan een staalkabel tussen de bomen door. Heb je nog energie over dan kun je ook nog een fiets huren om de omgeving te verkennen. In Oslo Sommerpark kun je dus goed je energie kwijt.

In de winter verandert het park in het Oslo Winterpark en zijn er veel mogelijkheden om te skiën.

hotels v.a. 45,-

logo tix.nl tickets Oslo v.a. 80,-

  skip the line v.a 15,-

Oslo
 • 8/10
  Bezienswaardigheden - 8/10
 • 7/10
  Weer - 7/10
 • 9/10
  Shopping - 9/10
 • 9/10
  Natuur - 9/10
Bord vertrekken Schiphol

Vliegtickets

Vanaf Schiphol is de vliegtijd van een rechtstreekse vlucht ca. anderhalf uur. Verschillende maatschappijen vliegen dagelijks op Oslo (OSL).

Grand Hotel Oslo

Hotels en appartementen

Oslo kent een uitgebreid aanbod van hotels en appartementen. We zetten de leukste hotels op een rij, inclusief hotels met familiekamers.

Saga Hotel Oslo

Deals en aanbiedingen

Zoek je een mooie deal voor een complete citytrip. De beste aanbiedingen op een rijtje. Ook als je een los hotel, ticket of een overtocht met de ferry zoekt.

3 x REISGIDS OSLO EN NOORWEGEN

reisgids dominicus noorwegen

Dominicus-Noorwegen

Deze Dominicus gids is door een echte Noorwegenkenner geschreven. Het boek is voorzowel zomer als winters bezoekers van het land bruikbaar en biedt veel informatie over de verschillende streken van het land en haar inwoners.

In het boek worden de verschillende regio’s van noord naar zuid beschreven en ook Spitsbergen komt aan bod. Uiteraard staat de gids boordevol actuele tips, (internet)adressen, goed kaartmateriaal en kleurenfoto´s. In het register achterin deze Dominicus gids kun je gemakkelijk de vele onderwerpen terug vinden.

100 procent oslo tips en bezienswaardigheden

100% Oslo

Met 100% Oslo in de hand ontdek je in korte tijd de leukste plekken in de stad. In het kleine boekje vind je ondermeer 3 wandelingen met elk ruim 30 bezienswaardigheden. Elk punt heeft op de wandelroute een kleur die het type aanduid: museum, eten/drinken, shoppen of anders.

Uiteraard ontbreekt een uitneembare kaart niet bij deze gids. Daarnaast kun je ook gebruik maken de 100% app die je kunt downloaden voor iPhone en Android met nog meer  plattegronden en aanvullende informatie. Met deze compacte gids mis je niets in Oslo.

capitool noorwegen reisgids bezienswaardigheden en tips

Capitool-Noorwegen

In de Capitool Noorwegen lees je meer over de geschiedenis van het land en haar inwoners. In deze reisgids wordt Oslo met haar verschillende buurten uitgebreid beschreven en ook krijgen de gebieden rond de Oslofjord, Oost-Noorwegen, Sorlandet en Telemark, Vestlandet, Trondelag en Noord-Noorwegen en Svalbard uitgebreid de aandacht.

Zoals alle Capitool gidsen heeft ook deze reisgids veel illustraties en foto’s. Op de plattegrondjes en overzichtskaarten is elke attractie en bezienswaardigheid goed terug te vinden evenals cafe’s, restaurants en verschillende hotels.

Frederikshavn-Oslo

op vakantie met de boot

Stenaline onderhoudt de veerdienst tussen Frederikshavn, Denemarken en Oslo. Wanneer je je vakantie doorbrengt in Noorwegen is deze Cruiseferry een mooie onderbreking van je reis, terwijl je vakantiebestemming toch dichterbij komt. De boot heeft restaurants, een spa, shop en entertainment  aan boord  en in de schoolvakanties ook veel activiteiten voor kinderen.

stena saga frederikshavn oslo

Frederikshavn ligt op ongeveer 950 kilometer rijden van Utrecht.