Athene, de stad van de Goden

Athene Griekenland

Tips stedentrip Athene? We zetten ze snel en handig op een rij. Athene is de hoofdstad en grootste stad van Griekenland. Net als Rome, speelt de stad een belangrijke rol in de geschiedenis.Er wonen ca.  2.6 miljoen mensen in de oude stad. Rond 3500 v. Chr. gingen de eerste mensen wonen op de heuvel rond de Akropolis. Door de eeuwen heen is de stad onderdeel van het Romeinse rijk en later het Ottomaanse rijk. In 1829 wordt Griekenland een onafhankelijk land. Athene wordt in 1833 tot hoofdstad gemaakt. De Griekse hoofdstad heeft haar naam te danken aan de strijd om de stad tussen de goden Poseidon en Athena. Toen Poseidon en Athena strijd voerden om de stad, was het Athena, de dochter van Zeus die zegevierde en de stad haar naam gaf.

Athene heeft haar naam te danken aan de dochter van Zeus, die in de strijd om de stad zegevierde over Poseidon

 

Athene was in de oudheid een grote Polis. Een polis was in het oude Griekenland een samenwerkingsvorm van Politai (burgers)waarbij deze burgers op godsdienstig, militair en economisch vlak samen gingen werken. Het bijzondere aan het oude Athene was, dat hier de eerste democratie ontstond. De Akropolis van Athene, het versterkte gedeelte van de stad, is een prominent overblijfsel uit de oude polis.

Athene heeft een Mediterraan klimaat. Ga je naar Griekenland dan is de periode van april tot en met juni zeer geschikt. Er heerst dan een aangename temperatuur. In juli en augustus kan het erg warm worden in de stad. In de winter kan de temperatuur onder het vriespunt dalen en kan het zelfs sneeuwen.

De Internationale luchthaven van Athene is sinds de opening in 2001 de belangrijkste luchthaven van Athene. Het vliegveld is genoemd naar de bekende Griekse staatsman Eleftherios Venizelos. De airport ligt ca. 30 km buiten de stad en is ook met de metro te bereiken.

Op deze pagina vind je de beste tips voor een stedentrip Athene op een rij

3 X ZIEN EN DOEN IN ATHENE

Akropolis Athene

Akropolis

Het hoogste punt van Athene

Akropolis betekent in het Grieks het hoogste punt van de stad. De Akropolis van Athene ligt op een 156 meter hoge tafelberg en is vanuit de hele stad goed te zien.  Al in de 13e eeuw v. Chr. in de Myceense tijd werd de eerste tempel gebouwd. In 480 v. Chr. werden alle bouweerken door de Perzen  verwoest waarna in 450 v. Chr. de wederopbouw weer begon. De belangrijkste gebouwen die je nu nog kan bezichtigen  zijn het Parthenon, de Propylaeën, de Tempel van Nikè en het Erechtheion.

Natuurlijk bezoek je ook het Akropolismuseum. Het nieuwe Akropolismuseum werd in 2007 geopend en toont de mooiste archeologische vondsten. Doorzichtige delen in de vloer geven zicht op de archeologische opgravingen.

Monastiraki Athene Griekenland

Monastiraki

struinen over markten en langs winkels

Monastiraki betekent letterlijk klein klooster. Het gebied is vernoemd naar het Monastiraki-plein, dat is vernoemd naar de kerk van de Pantanassa die zich op het plein bevindt. De belangrijkste straten van dit gebied zijn de straat Pandrossou en Adrianou Street.Het plein ligt in het oude centrum van Athene en is geliefd winkelgebied in Athene. Op het plein is op zondag een druk bezochte rommelmarkt. In de de omliggende straten vind je allerlei winkels waar van alles verkocht wordt. Van souvenirs en goedkope sieraden tot echt antiek en juwelen. Het metrostation Monastiraki bereik je met de de lijnen 1 en 3.

stoa van attalos oude agora athene

De Agora van Athene

Het hart van de Atheense democratie

De Agora wa het hart van Athene in de Klassieke Oudheid. Hier verzamelden de burgers van Athene zich dagelijks in de open lucht. Er werden sportwedstrijden gehouden, dramavoorstellingen en er werd handel gedreven. De Agora was het centrum van de Atheense democratie: hier waren de gebouwen van de raad (de boulè) en van de dagelijkse bestuurders (de prytanen). Ook werden hier de zittingen gehouden van de volksrechtbank (de heliaia) en kwam hier de volksvergadering (ekklèsia) samen. De Agora was ook de markt van de stad: de handel vond plaats in de open lucht of in de winkeltjes in de steeds talrijkere stoa’s (zuilengalerijen). Verder waren er verschillende tempels en filosofen, onder wie Socrates en Zeno van Citium, waren regelmatig op de Agora te vinden voor discussie en onderwijs.

hotels v.a. 45,-

logo tix.nl tickets Athene v.a. 60,-

  skip the line v.a 15,-

Athene
 • 9/10
  Bezienswaardigheden - 9/10
 • 8/10
  Weer - 8/10
 • 8/10
  Met kinderen - 8/10
 • 7/10
  Shopping - 7/10

VLUCHTEN, HOTELS EN CITYTRIPS ATHENE

Athenaeum Grand Hotel Athene Griekenland

Hotels en appartementen

Athene kent een uitgebreid aanbod van hotels en appartementen. Ga je met kinderen dan is een appartement vaak handig.  De meeste hotels in het centrum liggen vlakbij de belangrijkste bezienswaardigheden. De beste opties op een rij.

Bord vertrekken Schiphol

Vliegtickets

Vanaf Schiphol is de vliegtijd van een rechtstreekse vlucht 3 uur en 10 minuten. Je vliegt al op Athene vanaf 110 euro. Check goedkope tickets naar Athene in Griekenland inclusief low cost carriers.

Stedentrip Athene Griekenland

Deals en aanbiedingen

Op zoek naar een mooie aanbieding? Tripcheckers zet de beste deals voor hotels met ticket, losse vliegtickets en andere Athene aanbiedingen voor je op een rij.

3 x REISGIDS ATHENE

Capitool Reisgids Griekenland en Athene

Capitool Reisgids – Griekenland en Athene

Deze Capitool Reisgids richt zich op het vaste land van Griekenland en Athene. Wie meer wil weten over de vele archeologische vindplaatsen en de ruïnes uit de Klassieke Oudheid in en rond Athene haalt veel informatie uit deze gids.

In de reisgids Griekenland is het land opgedeeld in vijf gebieden. Elk gebied wordt in een apart hoofdstuk beschreven en bevat veel foto’s, illustraties en kaarten, opengewerkte tekeningen, driedimensionale beelden en plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden. Verder ook veel informatie over de geschiedenis, restaurants, en winkels. De gids wordt geleverd met een handige uitneembare kaart van Athene. Een handige gids voor wie een stedentrip Athene gaat maken.

Lonely Planet Pocket Athens

Lonely Planet – Pocket Athens

Deze Trotter-gids is gaat over de deelstaten Nordrhein-Westfalen, Hessen, Rijnland-Palts, Baden-Württemberg en Beieren en beperkt over Saarland. De Trotter Reisgidsen zijn vergelijkbaar met Lonely Planet en Rought Guide reisgidsen. Veel praktische informatie en leuke wetenswaardigheden over bekende en minder bekende bezienswaardigheden. De gids opent met zeventien Trotter-topervaringen, zodat je snel een beeld hebt van de belangrijkste attracties van Zuid-Duitsland.

Vervolgens worden per deelstaat de steden, dorpen en cultuurhistorische en natuurlijke hoogtepunten beschreven. Per stad en dorp geeft de gids adressen van overnachtings-, eet-, drink- en uitgaansgelegenheden in diverse prijsklassen. Van de steden zijn praktische detailkaarten opgenomen.

Peloponnesos Marco Polo NL

Marco Polo reisgids – Peloponnesos

Duitsland is een afwisselende bestemming. Zuid-Duitsland staat vooral bekend om zijn Alpen, bier, Bodensee en het sprookjeskasteel en mooie Beierse steden, terwijl Noord-Duitsland een zeer afwisselend landschap kent, variërend van zandstranden tot heuvels en heidevelden. Vlak over de Nederlandse grens in het westen vind je onder meer Keulen en Bonn. In Oost-Duitsland, is naast de stad Berlijn, de merenstreek van Zuid-Brandenburg en het Thüringer Wald een bezoek meer dan waard.

In de gids is ook een hoofdstuk gewijd aan Beieren en haar hoofdstad München. De Alter Peter, Pinakotheken en natuurlijk de Beierse biercultuur komen uitgebreid aan bod. Zoals elke Capitool Reisgids is ook deze gids rijk geïllustreerd met foto’s, plategrondjes, illustraties en 3-d tekeningen van de belangrijke gebouwen.

Nog meer inspiratie voor een citytrip