München, hightech hoofdstad van het traditionele Beieren

Stad Muenchen Beieren Duitsland

München is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Freistaat Bayern. Met bijna 1,5 miljoen inwoners is het, na Berlijn en Hamburg, de derde stad van Duitsland. De stad geniet bij veel mensen vooral bekendheid door Arjen Robben en zijn club Bayern München Maar ook als stad van Duits bier, het traditionele Oktoberfest en als vestigingsplaats van het hoofdkantoor van BMW is München bekend.

In het moderne München begroet men elkaar met het traditionele Gruß Gott.

De stad aan de Isar heeft echter nog veel meer te bieden. Fantastische musea zoals de Pinakotheken en het Residenzmuseum, echte Biergartens en mooie parken zoals de Englischer Garten en het Olympia Park. In de omgeving van München staan aantal een mooie paleizen uit de tijd van de Beierse vorsten.

Door de ligging van München aan de noordzijde van de Alpen, heeft de stad over het algemeen koude winters en warme zomers. Een typisch verschijnsel in de stad is de föhn. Deze wind kan, zomer en winter, de temperatuur in korte tijd opstuwen.

Flughafen München „Franz Josef Strauß“ (MUC) is na Frankfurt de grootste luchthaven van Duitsland. Deze airport ligt 28 kilometer van München. Vanaf de airport is de stad gemakkelijk bereikbaar met de S-bahn.

3 X ZIEN EN DOEN IN MÜNCHEN

Hofbraeuhaus Muenchen

Hofbräuhaus

Bier en Weisswurst sinds 1589

Bier kent een lange geschiedenis in Beieren. Al in 1516 werd de eerste “Warenwet” ingevoerd. In deze wet werd vastgelegd aan welke eisen bier moest voldoen en welke ingrediënten gebruikt moeten worden. Tegenwoordig bestaat deze wet nog steeds en kennen we deze als het “Reinheitsgebot”

In 1589 opende Hertog Wilhelm V de eerste brouwerij bij het Koninklijk Paleis in München. In 1607 werd een nieuwe Koninklijke Brouwerij geopend. Na een aantal verhuizingen ging in 1897 het “Hofbräuhaus” open op de huidige plek.

Tegenwoordig is de plek nog steeds populair en gaat deze het hele jaar om 9:00 ’s ochtends open (ook met Kerst). Uiteraard bestel je er bier met de locale specialiteit Weisswurst.

pinakotheken munchen

Pinakotheken

Kunst van de middeleeuwen tot nu

De Müncher Maxvorstadt is dé plek voor kunstliefhebbers. Hier vind je de 3 Pinakotheken. In de Alte Pinakothek bekijk je werken van de middeleeuwen tot het midden van de 18e eeuw. Hoogtepunten zijn werken van Rembrandt, Breugel en Rubens.

In de Neue Pinakothek vind je werken uit de 19e en begin 20e eeuw. Bekende namen in de collectie zijn Goya, Renoir, Monet, van Gogh, Klimt en Rodin.

De Pinakothek der Moderne is gespecialiseerd in hedendaagse kunst. In dit gebouw is ook het archtectuurmuseum en het designmuseum ondergebracht.  Samen met het Museum Brandhorst en diverse andere musea in de Maxvorstadt vormen zij Kunstareal München. Op zondag kun je de musea voor 1 euro bezoeken.

BMW Welt en BMW Museum

BMW Welt en Museum

De geschiedenis van het Beierse automerk

BMW, de Bayerische Motoren Werke, werd in 1913 opgericht als bouwer van vliegtuigmotoren. Het duurde tot 1933 voordat de eerste echte BMW uit de fabriek rolde.

Het museum vertelt het verhaal van BMW, haar rol in de autosport, en de modellen die daar bij hoorden. Ook de donkere zijden van de geschiedenis worden belicht. Het Museum is verbonden met BMW Welt.

BMW Welt is het klantencentrum van het automerk. Klanten kunnen hun nieuwe auto hier op halen en liefhebbers kunnen de laatste modellen bekijken. Ook zijn er wisselende exposities. Tenslotte is het mogelijk om een rondleiding in de fabriek te krijgen. Dagelijks worden er ca 900 auto’s gebouwd en 1400 motorfietsen.

hotels v.a. 45,-

logo tix.nl ticket Munchen v.a. 80,-

  skip the line v.a 15,-

München
 • 9/10
  Bezienswaardigheden - 9/10
 • 8/10
  Weer - 8/10
 • 8/10
  Met kinderen - 8/10
 • 9/10
  Shopping - 9/10

VLUCHTEN, HOTELS EN CITYTRIPS MÜNCHEN

Bold Hotel München Centrum

Hotels en appartementen

München kent een uitgebreid aanbod van hotels en appartementen. Ga je met kinderen dan is een appartement vaak handig.  Wie luxe zoekt kiest voor een hotel. Ben je op doorreis dan is een hotel met een eigen parking handig. De beste opties op een rij.

Bord vertrekken Schiphol

Vliegtickets

Vanaf Schiphol of Rotterdam of Eindhoven is de vliegtijd van een rechtstreekse vlucht ongeveer 1 uur en 15 minuten. Je vliegt al op München vanaf 48 euro. Check goedkope tickets naar München inclusief low cost carriers.

Eden Hotel Wolff

Deals en aanbiedingen

Op zoek naar een mooie aanbieding? Tripcheckers zet de beste deals voor hotels met ticket, losse vliegtickets en andere München aanbiedingen voor je op een rij.

3 x REISGIDS MÜNCHEN EN ZUID-DUITSLAND

Anwb Extra Munchen

ANWB Extra – München

Met de ANWB Extra reisgids München is een compactreisgidsje. Je vindt er informatie over bezienswaardigheden zoals de Englisher Garten, Der Alter Peter en de Fraue Kirche. Verder informatie over de leukste Biergartens van de stad, café’s, hotels en typische Beierse gerechten.

München is een heel overzichtelijke stad en de groei is goed te zien op de kaart. De Altstadt is het oude centrum. Deze wordt omringd door de Altstadtring. Daarbuiten vind je onder meer de stadsdelen Schwabing, Maxvorstadt, Au en Isarvorstadt. Deze wijken worden weer omringd door de ring Mittlerer Ring. Elke wijk heeft zo zijn eigen karakter en reden om deze te bezoeken. De ANWB Extra München wijst je snel de weg.De uitneembare kaart is een grote plus bij deze compacte gids.

Trotter Duitsland Zuid

Deze Trotter-gids is gaat over de deelstaten Nordrhein-Westfalen, Hessen, Rijnland-Palts, Baden-Württemberg en Beieren en beperkt over Saarland. De Trotter Reisgidsen zijn vergelijkbaar met Lonely Planet en Rought Guide reisgidsen. Veel praktische informatie en leuke wetenswaardigheden over bekende en minder bekende bezienswaardigheden. De gids opent met zeventien Trotter-topervaringen, zodat je snel een beeld hebt van de belangrijkste attracties van Zuid-Duitsland.

Vervolgens worden per deelstaat de steden, dorpen en cultuurhistorische en natuurlijke hoogtepunten beschreven. Per stad en dorp geeft de gids adressen van overnachtings-, eet-, drink- en uitgaansgelegenheden in diverse prijsklassen. Van de steden zijn praktische detailkaarten opgenomen.

Capitool Reisgids Duitsland

Duitsland is een afwisselende bestemming. Zuid-Duitsland staat vooral bekend om zijn Alpen, bier, Bodensee en het sprookjeskasteel en mooie Beierse steden, terwijl Noord-Duitsland een zeer afwisselend landschap kent, variërend van zandstranden tot heuvels en heidevelden. Vlak over de Nederlandse grens in het westen vind je onder meer Keulen en Bonn. In Oost-Duitsland, is naast de stad Berlijn, de merenstreek van Zuid-Brandenburg en het Thüringer Wald een bezoek meer dan waard.

In de gids is ook een hoofdstuk gewijd aan Beieren en haar hoofdstad München. De Alter Peter, Pinakotheken en natuurlijk de Beierse biercultuur komen uitgebreid aan bod. Zoals elke Capitool Reisgids is ook deze gids rijk geïllustreerd met foto’s, plategrondjes, illustraties en 3-d tekeningen van de belangrijke gebouwen.

Allianz Arena

theater van Bayern München en Arjen Robben

Allianz Arena combo

De Allianz Arena is de thuisbasis van het Bayern München van Arjen Robben en van 2. Bundesliga club 1860 München. Het stadion heeft plaats voor 76.000 toeschouwers. Parkeren is geen probleem. Er is plek voor 11.000 auto’s in de grootste parkeergarage van Europa.

De buitenzijde van het stadion wordt door 380.000 led ampjes verlicht zodat het stadion elke kleur kan krijgen die je maar wenst. Bij een  rood verlicht stadion speelt Bayern München een thuiswedstrijd. Bij een blauwe arena , spelen “Die Löwe” van 1860 Bayern thuis. Bij een wit verlicht stadion speelt “die Mannschaft” in de Allianz Arena.

Nog meer inspiratie voor een citytrip