Moskou, waar socialisme en kapitalisme elkaar ontmoeten

moskou rode plein kathedraal

Moskou is een stad waar het verleden en het heden een boeiende combinatie vormen. De Russisiche stad heeft oorlogen, revoluties en drastische sociale veranderingen doorstaan. De hoofdstad van Rusland is hard gegroeid door de jaren heen. Er wonen ondertussen 13 miljoen Moskovieten in de Russische stad.

Moskou is een plek waar de oude Sovjet Unie en het moderne Rusland versmelten tot een wereldstad.

Overal zie je kleurige uivormige koepels en graven van Russische helden en tegelijkertijd zie je dure winkels en dure bijzondere auto’s in het straatbeeld. Een bezienswaardigheid is de metro: de perrons en de stationshallen zijn net miniatuurpaleizen, met kroonluchters, beelden en mozaïeken. Ook een bezoek waard is het Bolsjojtheater, Gorki park en natuurlijk zijn het Kremlin en het Rode Plein niet te missen attracties.

Moskou heeft een landklimaat. Het kan in januari erg koud worden waarbij het overdag niet warmer wordt dan -10 graden. In de zomer is de gemiddelde temperatuur 20 graden.

Rond Moskou bevinden zich drie luchthavens. Sheremetyevo International Airport (SVO) ligt op 32 km ten noordwesten van de stad, Domodedovo Airport (DME) ligt 45 km ten zuidoosten van het centrum en Vnukovo International Airport (VKO) ligt 30 km ten zuidwesten van de stad. Het centrum is per trein, bus en Aeroexpress gemakkelijk te bereiken. Bezoekers van Rusland en Moskou hebben een visum nodig.

3 X ZIEN EN DOEN IN MOSKOU

Bolshoi theater Moskou

Bolshoi theater

het grote theater voor opera en ballet

De geschiedenis van het Bolshoi theater gaat terug tot 1776, toen Keizerin Catarinha II aan prins Pjotr het recht verleende tot het organiseren van theatervoorstellingen, gemaskerd bal en ander entertainment. Omdat het organiseren van theater toch wel een kostbare bezigheid was, werd theater uiteindelijk een zaak van de overheid en vestigde het gezelschap zich in 1855 in wat tegenwoordig het Bolshoi theater genoemd wordt. Bolshoi betekent in het Russisch ‘groot’. Vertaald betekent het dus eigenlijk “Groot Theater” dit in tegenstelling tot het “kleine theater” waar men vooral toneelvoorstellingen kan bekijken. Deze werden vroeger toch als minderwaardig gezien ten opzichte van opera en ballet.

Het Bolshoi Opera gezelschap en het Bolshoi ballet behoren tot de allerbeste in de wereld. Een bezoek aan een voorstelling in het theater is een geweldige ervaring.

Kremlin Moskou

Kremlin

regeringszetel met prachtige musea

Kremlin betekent in het Russisch “fortificatie” of “verstevigde stadskern”. Omdat steden in Rusland eigenlijk nooit ommuurd waren, stonden de belangrijkste gebouwen zoals kerken en overheidsgebouwen binnen muren in het hart van de stad. Het bekendste Kremlin is dat van Moskou. Gelegen aan het Rode plein en de rivier de Moskva , vind je hier de zetel van de Russische regering, vijf paleizen en vier kathedralen. Langs de muur van het Kremlin aan de zijde van het Rode Plein vind je bovendien het mausoleum van Lenin. Hier kun je gebalsemde lichaam van deze Russische president zien.

Een museum dat je niet mag missen is de Wapenkamer. Hier vind je onder meer de kroon van de Russische keizers en tsaren, kunstschatten met onder meer schilderijen van Hollandse meesters, Keizerlijke rijtuigen, middeleeuwse wapens en zilverwerk. Je kunt gemakkelijk een dag doorbrengen binnen de muren van het Kremlin.

Kosmonauten museum Moskou

VDNKh

bezoek het Kosmonauten museum

De VDNKh – de Tentoonstelling van Nationale Economische prestaties – geeft een fascinerend beeld van de overgangsperiode van Rusland, een mengsel van vervaagde Sovjet pracht naar ongereguleerd kapitalisme.

VDNKh is een bizarre plek: deels agrarische beurs, trade expo, en winkelcentrum, maar ook straatmarkt en met amusement zo divers als paintball en kameel rijden.

De VDNKh is een bezoek waard, vooral ook om het Kosmonauten Museum te bezoeken. Het werd geopend in 1981, op de 20ste verjaardag van Yuri Gagarin’s ruimte vlucht. De permanente expositie toont onder meer een een full-size raket en andere ruimtevaarttechnologie. Verder interactieve tentoonstellingen en een Kosmonauten Trainings Simulator , zoals deze gebruikt wordt voor het trainen van Russische ruimtevaarders. Kortom VDNKh is een attractie die je zeker moet bezoeken.

hotels v.a. 45,-

logo tix.nl ticket Moskou v.a. 155,-

  skip the line v.a 15,-

Moskou
 • 9/10
  Bezienswaardigheden - 9/10
 • 8/10
  Weer - 8/10
 • 7/10
  Met kinderen - 7/10
 • 8/10
  Shopping - 8/10

VLUCHTEN, HOTELS EN DEALS

Metropol Hotel Moskou

Leuke hotels

Moskou kent een uitgebreid aanbod aan hotels. Van designhotels tot boutiquehotels en van eenvoudig tot 5-sterren luxe hotels. Om de keuze voor een goed hotel gemakkelijker te maken hebben we een slectie van leuke hotels gemaakt.

Bord vertrekken Schiphol

Vliegtickets

Vanaf Schiphol of Rotterdam is de vliegtijd van een rechtstreekse vlucht ongeveer 3 uur. Verschillende maatschappijen vliegen dagelijks op Moskou. Check de aanbiedingen voor goedkope tickets naar Moskou inclusief low cost carriers.

Ararat Park Hyatt Moscow

Ticket en hoteldeals

Geen zin om het allemaal te regelen? Boek dan gewoon een complete citytrip. Hotel, ticket en alles wat nodig is voor een leuke stedentrip worden perfect voor je geregeld. Check de beste deals!

Visum Rusland

Ga je naar Moskou in Rusland, dan heb je een visum nodig. Je kunt dat zelf regelen. Je moet dan met je paspoort naar de ambassade. Het is gemakkelijker om je visum via een specialist aan te vragen. Je doet dat bijvoorbeeld gemakkelijk via Kes Visum Support.

Russisch Visum

3 x REISGIDS MOSKOU

Capitool Reisgids Moskou

Capitool reisgids – Moskou

In Moskou zie je de enorme veranderingen die de stad de laatste tientallen jaren heeft doorgemaakt steeds bij elkaar komen. Van kleurige koepels, standbeelden en graven van Russische helden tot moderne winkels, prachtige gebouwen, parken en natuurlijk het Kremlin.  Deze Capitool gids helpt je met het vinden van de weg naar de mooiste bezienswaardigheden en attracties.

In de reisgids Moskou is de stad opgedeeld in vijf wijken en er is ook aandacht voor bezienswaardigheden buiten de stad. Zoals alle Capitool Reisgidsen is ook deze gids rijk geïllustreerd met foto’s, illustraties en 3D-tekeningen. Uiteraard ontbreekt een uitneembare kaart niet en biedt de reisgids praktische informatie over winkels, restaurants en attracties.

Lonely Planet Moscow

Lonely Planet Moscow

Deze engelstalige reisgids helpt je je weg te vinden in Moskou met gedetailleerde informatie. In deze gids voor de Russische hoofdstad Moskou is vrijwel alles te vinden voor een intensief bezoek.  Eerst algemene oriënterende gegevens, gevolgd door allerlei praktische reisinformatie voor reizigers naar en in de stad.

De bezienswaardigheden worden per wijk besproken: Kremlin, Basmanny, Tverskoy, Arbat etc. en de districten daarbuiten. Verder vind je uitgebreide hoofdstukken over winkelen, eetgelegenheden, nachtleven, kunst, sport en activiteiten en verblijfsaccommodatie. Tenslotte vind je korte beschrijvingen voor tien uitstapjes naar omliggende plaatsen. Uiteraard zit er bij deze gids een losse uitneembare kaart.

Jelle Brandt Corstius Rusland voor Gevorderden

Rusland voor gevorderden

Jelle Brandt Corstius (1978) is waarschijnlijk een van Nederlands grootste Rusland kenners. Als voormalig correspondent in Rusland voor verschillende media en maker van meerdere documentaires, laat hij de bijzondere en ook vaak vreemde kanten van de voormalige Sovjet Unie zien.

In het boek “Rusland voor gevorderden” neemt Jelle je mee naar de meest onherbergzame gebieden. Een verblijf bij constant dronken rendierhouders in Siberië, een zoektocht naar uit de lucht gevallen ruimteafval in Mongolië, per tank door de toendra en als hij dan eindelijk weer thuis is in zijn sovjetflat in Moskou, is het leven ook niet simpel. Zijn kat dreigt hij na een van zijn reizen nooit meer terug te krijgen uit het luxe kattenhotel. Kortom een heerlijk absurd boek dat je een kijkje geeft in de Russische samenleving.

Hoe zeg je dat in het Russisch?

Russisch klinkt niet alleen anders voor Nederlanders, je schrijft het ook anders. Het russisch cyrillisch alfabet ziet er anders uit dan het alfabet zoals wij dat gewend zijn. Een taalgids is een leuke en handige hulp voor wie Rusland gaat bezoeken. In deze “Wat & Hoe TaalgidsRussisch” wordt het allemaal net iets gemakkelijker. Met ruim 4.000 woorden en zinnen kom je beter uit je woorden. Vlot de rekening vragen? Een gesprekje aanknopen? Met deze taalgids lukt het.

Taalgids Russisch

Nog meer inspiratie voor een citytrip