Kaapstad, veel zien en doen in de stad tussen 2 oceanen

Kaapstad met stadion

Kaapstad is na Johannesburg en Durban, de derde stad van Zuid-Afrika. In de stadsregio wonen meer dan 3,7 miljoen mensen. De stad werd omstreeks 1652 gesticht door Jan van Riebeeck. Deze Nederlander zette er een verversingspost op voor VOC schepen die op weg waren naar Indië. Sindsdien kent Zuid Afrika een ontstuimige geschiedenis en heeft Kaapstad zich ontwikkelt tot een stad die graag bezocht wordt door toeristen.

In Kaapstad is veel te zien en te doen, de stad is een goede uitvalsbasis om andere delen van Zuid-Afrika te ontdekken.

Cape Town International Airport bevind zich op ca 20 kilometer van de stad. Zowel binnenlandse- als internationale vluchten vertrekken vanaf deze luchthaven. Kaapstad bevindt zich in dezelfde tijdszone als Nederland. In de zomer loopt de klok in Nederland en Zuid-Afrika gelijk, in de winter is het in Kaapstad 1 uur later.

De combinatie van de zuidelijke ligging en de koude golfstroom waardoor het zeewater vrij koel is zorgt ervoor dat hier een mediterraan klimaat heerst met zeer milde winters en vrij warme zomers. In de wintermaanden (mei juni juli!)is de gemiddelde maximun temperatuur van 17 graden, en in de zomermaanden (januari februari en maart!) stijgt het kwik tot een gemiddelde van 27 graden.

[ms-form id=1]

Victoria and Alfred Waterfront Kaapstad Zuid-Afrika

V&A Waterfront

sprankelend winkelen en uitgaan

De letters V&A in V&A Waterfront staan voor Victoria and Alfred. De Britse prins Alfred was in 1860 de opdrachtgever voor de bouw van deze haven. De eerste aanlegplaats in de haven wed vernoemd naar zijn moeder Koningin Victoria en de tweede naar prins Alfred zelf.

De V&A Waterfront is vandaag de dag niet alleen een werkende haven waar vissersboten in- en uit varen en waar grote containerschepen door slepers naar binnen worden gebracht. Je vindt er naast hotels ook ruim 450 winkels en meer dan 80 restaurants.

Liefhebbers van rugby mogen een bezoek aan het Springbok Experience Rugby Museum niet overslaan.

robbeneiland vanuit de lucht

Robbeneiland

de gevangenis van Nelson Mandela

Robbeneiland speelt een hoofdrol in de Zuidafrikaanse- en wereldgeschiedenis. Nelson Mandela bracht de periode van 1964 tot 1982 in gevangenschap door op het eiland. Tegenwoordig is het mogelijk om deze Werelderfgoed plaats te bezoeken.

Met de boot vertrek je vanaf V&A Waterfront voor een overtocht van 30-60 minuten naar het eiland. Ter plaatse word je rondgeleid door voormalig politiek gevangenen die zelf ook in de gevangenis op Robbeneiland hebben gezeten. De rondleiding geeft je een beeld van het leven in de gevangenis en brute behandeling die de gevangenen ondergingen. Je kunt verder de cel van Nelson Mandela bekijken. De gehele toer met de oversteek heen en terug duurt circa 3 uur.

uitzicht vanaf tafelberg kaapstad

Tafelberg

maak een mooie wandeling

Of je nu per vliegtuig, trein of auto aankomt in Kaapstad, je kunt niet om de Tafelberg heen. Vanaf de voet is de berg indrukwekkend, op de top wacht je een fantastisch uitzicht over Kaapstad, Robbeneiland en de oceaan.

Per kabelbaan kun je 7 dagen per week naar de top van de Tafelberg. Daar aangekomen kun je rustig genieten van het uitzicht of je maakt een mooie wandeling. Op de platte top zijn 3 wandelroutes uitgezet.

De weg naar beneden kun je lopen, maar uiteraard gaat de kabelbaan het snelst. Echte durfals kunnen er voor kiezen om te “abseilen” langs een van de langste “Abseil”wanden die er bestaan.

hotels v.a. 45,-

logo tix.nl Kaapstad v.a. 510,-

  skip the line v.a 15,-

Kaapstad
 • 8/10
  Bezienswaardigheden - 8/10
 • 9/10
  Weer - 9/10
 • 8/10
  Met kinderen - 8/10
 • 7/10
  Shopping - 7/10
Bord vertrekken Schiphol

Vliegtickets

Vanaf Schiphol is de vliegtijd van een rechtstreekse vlucht ruim 11 uur. Verschillende maatschappijen vliegen dagelijks op Kaapstad (CPT). Check de aanbiedingen.

Ocean View House Kaapstad Zuid-Afrika

Hotels en appartementen

Kaapstad kent een uitgebreid aanbod van hotels en appartementen. Ga je met kinderen dan is een appartement vaak handig.  Wie luxe zoekt heeft een ruime keuze uit bijzondere hotels.

rondreis-zuid_afrika-_-classic-south-africa

Rondreizen Zuid-Afrika

Zin om wat langer in Zuid-Afrika te zijn? Boek dan een rondreis of rij en ontdek de vele facetten van dit prachtige land. We hebben een aantal mooie reizen voor je op een rij gezet.

3 X REISGIDS KAAPSTAD EN ZUID-AFRIKA

dominicus kaapstad gids

Dominicus – Kaapstad

Deze reisgids is helemaal gewijd aan Kaapstad. Het laat je het kosmopolitische Kaapstad zien met al zijn verschillende wijken en gebieden. Van het hippe V&A Waterfront, het trendy Camps Bay tot het bruisende Kloof Street en de townships Khayelitsha of Langa. Alle wijken hebben hun eigen karakter.

Dominicus-Kaapstad besteed ook aandacht aan de gebieden rond de stad zoals de wijnlanden van Stellenbosch en Franschhoek waar je grote namen vindt die de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie heeft voortgebracht.

Deze reisgids richt zich vooral op de individuele reiziger. Deze vindt ook veel praktische informatie over restaurants, accomodaties en openingstijden van bezienswaardigheden en attracties. Met plattegrondjes en kaarten woirdt het gemakkelijk om je te oriënteren in de stad.

capitool reisgids zuid-afrika

Capitool Reisgids – Zuid-Afrika

Capitool Reisgidsen zijn altijd rijk geïllustreerd met veel foto’s en tekeningen. De Capitool Reisgids-Zuid Afrika is daar geen uitzondering op. Na een introductie van het land en haar geschiedenis wordt de reiziger meegenomen naar de hoogtepunten van Zuid Afrika. Van een safari in het Krugerpark en een verkenning van de wijngebieden tot het kosmopolitische Kaapstad en de grootste stad van Zuid-Afrika Johannesburg.

De informatie in het boek is lekker beknopt en geeft je snel een beeld van een bezienswaardigheid. Per regio is er een overzicht met de belangrijkste plaatsen die je niet mag overslaan. In de gids vind je naast kaarten en praktische informatie ook een uitgebreid register zodat je gemakkelijk zaken kunt terugvinden in het boek.

ANWB Wereldreisgids Zuid-Afrika

ANWB Wereldreisgids – Zuid Afrika

Deze dikke reisgids bied je gedetailleerde informatie over Zuid-Afrika en steden zoals Kaapstad. De ANWB Wereldreisgids Zuid-Afrika is een praktische reisgids voor iedereen die alles wil weten over de geschiedenis van dit land. Van Jan van Riebeeck tot en met de ontwikkeling van Zuid Afrika in de laatste 30 jaar. Verder veel aandacht voor bezienswaardigheden en attracties. Met dit boek ontdek je de de schitterende wildparken, Zuidafrikaanse steden en mooie stranden om te relaxen. Verder ook veel informatie over het verkennen van Zuid-Afrika per auto.

Overzichtskaarten, stadsplattegronden en een beknopte atlas achterin de gids zorgen voor een goede oriëntatie vooraf maar zeker ook tijdens de reis.

Reisgidsen zijn een eindeloze bron van inspiratie

Kaap de Goede Hoop

Niet het zuidelijkste puntje van Afrika

Het is een veel gehoord misverstand dat Kaap de Goede Hoop het zuidelijkste puntje van Afrika is. Het werkelijk Zuidelijkste punt ligt ongeveer 150 km verder in zuidoostelijke richting en heet Kaap Agulhas. Toch is een bezoek aan Kaap de Goede Hoop de moeite van een bezoek waard. Je geniet er van prachtige vergezichten en maakt kennis met de bavianen die Kaap de Goede Hoop bewonen.

kaap de goede hoop bavianen