Praag, de Gouden Stad aan de Moldau

Praag Tjechie

Praag, de hoofdstad van Tsjechië, behoort tot de mooiste steden van Europa. Net als Wenen werd ook Praag in de 16e eeuw geregeerd door de Habsburgers. De stad kwam de 2e Wereldoorlog redelijk ongeschonden door en er zijn daardoor vele interessante bezienswaardigheden. De stad heeft een grote verzameling gebouwen in verschillende stijlen: Romaans, Gotiek, Renaissance, Barok tot en met Art Nouveau en Cubisme. Sinds het verdwijnen van het communisme in 1989, trekt de stad veel bezoekers. De stad telt ongeveer 1,2 miljoen inwoners.

Praag heeft veel mooie bezienswaardigheden doordat de stad redelijk ongeschonden uit de oorlog kwam.

In de Oude Stad vind je de meeste bezienswaardigheden zoals de Praagse Burcht, met het Gouden Straatje, en de Sint Vitus Kathedraal. Dit stadsdeel wordt door de Karelsbrug verbonden met de wijk Malá Strana. In deze wijk vind je onder meer de 17e eeuwse Barokke Sint-Nicolaas Kerk. In de Nieuwe Stad vind je het Wenceslausplein. Op deze plek vond in 1989 de Fluwelen Revolutie plaats, wat het einde van het communisme betekende. Met de metro kun je de stad gemakkelijk ontdekken.

Het weer in Praag wordt gekenmerkt door redelijk koude winters waarbij het flink kan vriezen en er ook sneeuw kan vallen. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot boven de 30 graden.

Vanaf Eindhoven in anderhalf uur naar Václav Havel Airport Prague (PRG). Met een taxi ben je vervolgens in een half uurtje in het centrum van de stad.

Astronomisch Uurwerk Oude Stad Praag

Oude Stad

bekijk het Astronomisch Uurwerk

De Oude Stad is het oudste deel van Praag. In de 12e en 13e eeuw werden op deze plek langs de Moldau door Duitse en joodse kooplui een aantal nederzettingen gesticht. In de loop der eeuwen werden deze dorpjes verder uitgebreid en groeiden zij uit tot het huidige Praag.

In de Oude Stad vind je het Oudestadsplein en het Astronomisch Uurwerk. Deze klok bevindt zich aan de zuidelijke muur van het Oudestadsraadhuis. Het uurwerk geeft natuurlijk de plaatselijke tijd aan, maar ook de sterrentijd en de plaats van de zon. Om de 2 uur gaan er twee kleine deurtjes open waarna er een stoet apostelen voorbij komt. De Oude Stad is via de Karelsbrug verbonden met Malá Strana.

Gouden Straatje Praagse Burcht

Praagse Burcht

met het Gouden Straatje

Met een oppervlakte van 70.000 m2 is de Praagse Burcht het grootste kasteel complex ter wereld. Binnen de muren van de burcht bevinden zich het Oude Koninklijk Paleis, de Sint Vitus Kathedraal met de Schatkamer en het beroemde Gouden Straatje. Het straatje met elf kleurige huisjes stamt uit de 16e eeuw en dankt zijn naam aan het verhaal dat er ooit alchemisten woonden die goud probeerden te maken.

Tegenwoordig is de Praagse Burcht de zetel van de President van de Tsjechische Republiek. Als zetel van de machthebber van het land heeft de Praagse Burcht die functie al sinds de 9e eeuw. Hertog Bořivoj I legde toen de basis voor een fort. Over de geschiedenis van het Kasteel van Praag is een permanente expositie ingericht.

Spaanse synagoge Praag

Joods Museum

bezoek de Spaanse synagoge

De wijk Josefov is de naam van een kleine wijk in Praag en de naam van het voormalige Joodse ghetto in de stad.  Rond 1900 werd de wijk gesloopt vanwege stadsvernieuwing. In 1906 werd het museum opgericht met als doel  de Joodse geschiedenis en cultuur te beschrijven en bewaren. Alle belangrijke voorwerpen uit de synagoges werden er in ondergebracht.

Wat na de vernieuwing van de wijk overbleef waren zes synagoges, het Joodse Raadhuis en de bekende Joodse Begraafplaats. Deze gebouwen zijn ook onderdeel van het Joods Museum. In 1939 na de bezetting van Praag door de nazi’s werd het museum gesloten. Na de val van het communisme in 1989 werd het museum in 1994 weer eigendom van de joodse gemeenschap.

hotels v.a. 35,-

logo tix.nl tickets Praag v.a. 39,-

  skip the line v.a 15,-

Praag
 • 9/10
  Bezienswaardigheden - 9/10
 • 8/10
  Weer - 8/10
 • 7/10
  Met kinderen - 7/10
 • 8/10
  Shopping - 8/10

HOTELS, VLIEGTICKETS EN STEDENTRIP DEALS

Hotel Astoria Praag

Hotels en appartementen

Praag kent een uitgebreid aanbod van hotels en appartementen. Van hip hotel tot appartement voor het hele gezin. Er is voor iedereen een leuk hotel in Praag.

Bord vertrekken Schiphol

Met het vliegtuig

Vanaf Eindhoven Airport vlieg je al vanaf 53 euro in anderhalf uur naar Praag. Check de aanbiedingen inclusief low cost carriers.

Design Hotel Merrion Praag

Ticket en hotel deals

Geen zin om het allemaal te regelen? Boek dan gewoon een complete citytrip. Hotel, ticket en alles wat nodig is voor een leuke stedentrip worden perfect voor je geregeld.

Capitool Reisgids Praag

Capitool Reisgids Praag

Capitool Reisgidsen zijn altijd rijk geillustreerd. Foto’s, 3d tekeningen van belangrijke bezienswaardigheden en plattegrondjes zorgen er voor dat je geen detail mist als je de Tsjechische hoofdstad bezoekt. Hoogtepunten van Praag zoals de Praagse Burcht, St. Vituskathedraal, Karelsbrug, Nationale Galerie en het Wenceslasplein worden allemaal uitgebreid beschreven.

Verder ook informatie over musea, kerken, parken, schrijvers, filmlocaties, kinderattracties, winkels, uitgaan, cafés en restaurants met verschillende adressen. Uiteraard zit er bij deze gids een uitneembare kaart, zodat je niet snel zult verdwalen in Praag.

ANWB Ontdek Praag

ANWB Ontdek – Praag

ANWB Ontdek is de naam van een nieuwe serie reisgidsen van de ANWB. Lezers worden door de schrijvers meegenomen op een ontdekkingsreis door Praag. In de gids daarom niet alleen veel praktische tips maar ook achtergrond verhalen over geschiedenis, Tsjechische cultuur en interessante wetenswaardigheden.

Natuurlijk vind je beschrijvingen van alle Praagse bezienswaardigheden in deze gids. Heel handig is dat ook staat aangegeven hoe lang je nodig hebt om een plek goed te kunnen ontdekken. Uiteraard zit er een uitneembare kaart bij deze reisgids, zijn er veel plattegrondjes en is er informatie over openingstijden en toegangsprijzen. Voor iedereen die naar Praag gaat, is ANWB Ontdek een handige gids bij de voorbereiding en tijdens het verblijf.

Reisgids 100% Praag

100% Praag

Wie leuke adresjes zoekt voor restaurants, bijzondere winkels en wandelingen door Praag, heeft aan 100% Praag de juiste reisgids. Dit handige gidsje heeft ook veel insider tips. Zo vind je adressen van restaurants, winkels en plekken die populair zijn bij locals.

Verder in 100% Praag een aantal wandelingen die je langs mooie Praagse plekken brengt. Met de uitneembare kaart raak je niet snel de weg kwijt. Bovendien kun je gebruik maken van de gratis 100% app. Wie niet alleen cultuur zoekt maar ook lekker wil lunchen en bijzondere winkels zoekt, heeft aan 100% Praag een goede reisgids.

Bier drinken in Praag

bestel eens een pivo

Met een bierconsumptie van 145 liter per persoon per jaar behoren de Tsjechen tot de grootste bierdrinkers ter wereld. Tsjechië heeft dan ook een lange geschiedenis als het om brouwen gaat. De stad Brno heeft al sinds de 12 eeuw het recht om bier te brouwen en de stad Pilsen, op 2 uur rijden van Praag, heeft dit recht al sinds de 13e eeuw. Deze laatste is ook niet voor niets de naamgever van “Pils”. Bierliefhebbers komen dan ook goed aan hun trekken in Praag. Er zijn veel oude brouwerijen, biergartens en  brouwcafé’s waar je alle Tsjechische bieren kunt proeven. Het Tsjechische woord voor “bier” is “pivo”, handig om te weten als je er een wil bestellen.bier praag tsjechië