Istanbul, op de grens van Europa en Azië

Istanbul Blauwe Moskee Bosporus

Istanbul, de hoofdstad van Turkije, kent een rijke geschiedenis. In 667 v. Chr. werd de stad gesticht als Byzantium. De stad werd vervolgens veroverd door de Macedoniërs en nog weer een paar eeuwen later door de Romeinen. Deze noemden de stad “Nieuw Rome” en het werd de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk. De naam werd al gauw Constantinopel, een naam die de stad hield tot 1928, toen de naam Istanbul werd aangenomen. Een stedentrip Istanbul brengt je op een historisch strategische plek waar oude handelsroutes samenkomen.

Istanbul wordt gedeeld door de Bosporus en ligt op de grens tussen Europa en Azië.

Tegenwoordig is Istanbul een grote stad met ca. 14 miljoen inwoners en behoort daarmee tot de grootste steden ter wereld. Sporen uit de geschiedenis zijn gemakkelijk terug te vinden in de straten en in bezienswaardigheden zoals Hagia Sophia, het Topkapi Paleis en de Sultan Ahmet Moskee (ook bekend als Blauwe Moskee)

Istanbul heeft een heel wisselend klimaat. Door de ligging aan zee en de bergachtige omgeving kunnen de temperaturen heel wisselend zijn. In de winter kan het licht vriezen en valt er zelfs weleens sneeuw, terwijl het in de zomer erg warm kan worden met een hoge luchtvochtigheid en geregeld een regenbuitje.

Istanbul kent twee luchthavens. Istanbul Atatürk Airport IST ligt in het het Europese deel van de stad op ongeveer 20 km ten westen van het centrum. Sabiha Gökçen International Airport (SAW) ligt in het Aziatische deel van de stad.

3 X ZIEN EN DOEN IN ISTANBUL

Topkapı Istanbul

Topkapi paleis

het huis van de Ottomaanse sultans

Het Topkapi Paleis was van 1465 tot 1856 de residentie van de Ottomaanse sultans. Het complex bestaat uit vier grote binnenplaatsen en vele kleinere gebouwen. Ooit was het paleis de thuisbasis van maar liefst 4.000 mensen. Het paleis omvatte moskeeën, een ziekenhuis, bakkerijen, en een munt. Ook de harem van de Sultan had een eigen vleugel. De bouw begon in 1459, in opdracht van Sultan Mehmed II. Het paleis werd in de 19e eeuw ‘Topkapi’ genoemd naar een nabijgelegen pport met kanonnen.

Na het einde van het Ottomaanse Rijk in 1923 werd het Topkapi Paleis een museum. De collectie bestaat uit grote collecties porselein, gewaden, wapens, islamitische kalligrafie en muurschilderingen. Ook is er een tentoonstelling van Ottomaanse schatten en juwelen en kun je het zwaard van de Profeet Mohammed bekijken. Sinds 1985 staat het Topkapi Paleis op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Ferry op Bosporus

Bosporus

drukke zeestraat tussen Europa en Azië

De Bosporus vormt de scheiding tussen Europa en Azië. Het smalste deel is 698 meter breed en de lengte bedraagt 32 kilometer. De zeestraat verbindt de Zwarte Zee met de Zee van Marmaris die vervolgens weer verbonden is met de Egeïsche Zee en uiteindelijk uitkomt in de Middelandse Zee. Deze verbinding is altijd van groot commercieel en strategisch belang geweest. De Grieken uit Athene waren in de 5e eeuw v. Chr. afhankelijk van de verbinding voor de invoer van graan en ook de Russen hebben veel belang bij de Bosporus voor de export van hun olie. Een rondvaart over de Bosporus is een hele ontspannen manier om de stad en het drukke scheepvaartverkeer te bekijken.

Sehir Hatlari is Istanbul’s officiële ferry maatschappij en biedt 3 Bosporus tours: de korte, de lange en de lange avond Bosporus Cruise. Voor ongeveer 8 euro kun je de lange Cruise maken waarbij je in 3 uur naar de Zwarte Zee en terug naar het vertrekpunt vaart.

Blauwe Moskee Istanbul

Sultan Ahmet Moskee

ook bekend als de Blauwe Moskee

Een van de meest gefotografeerde gebouwen van Istanbul is ongetwijfeld de Sultan Ahmet Moskee. Deze moskee wordt ook wel de Blauwe Moskee genoemd omdat blauwe tegeltjes uit het stadje Iznik het interieur sieren. Overigens is niet het hele interieur blauw. Sultan Ahmet gaf in 1609 opdracht tot de bouw van de moskee, die in 1606 voltooid werd. Zijn graf bevindt zich aan de noordzijde van het terrein met uitzicht op het Sultan Ahmet Park.

De Sultan Ahmet Moskee heeft vijf koepels, zes minaretten, en acht kleinere koepels. Ook het interieur is enorm groot. De hoofdkoepel heeft een doorsnede van ruim 33 meter. De moskee heeft een binnenplaats waar zich ook de toegang bevindt. Omdat het gebedshuis gewoon in gebruik is, is er een aparte ingang voor gelovigen. Voor toeristen is er een aparte ingang die aangegeven wordt door bordjes.

hotels v.a. 35,-

logo tix.nl ticket Istanbul v.a. 125,-

  skip the line v.a 25,-

Istanbul
 • 9/10
  Bezienswaardigheden - 9/10
 • 8/10
  Weer - 8/10
 • 7/10
  Met kinderen - 7/10
 • 8/10
  Shopping - 8/10

VLUCHTEN, HOTELS EN STEDENTRIPS ISTANBUL

Hotel Les Ottomans Istanbul

Leuke hotels

Istanbul kent een uitgebreid aanbod van hotels. Van boutiquehotels tot 5-sterren tophotels. Ga je met kinderen dan is een familiekamer vaak handig.  In Istanbul zijn er accomodaties voor elk budget en elke smaak.

Bord vertrekken Schiphol

Vliegtickets

Vanaf Schiphol is de vliegtijd van een rechtstreekse vlucht ongeveer 3,5 uur. Verschillende maatschappijen vliegen dagelijks op Istanbul. Check de aanbiedingen voor goedkope tickets naar Istanbul inclusief low cost carriers

the house hotel istanbul

Ticket en hotel

Geen zin om het allemaal te regelen? Boek dan gewoon een complete citytrip. Hotel, ticket en alles wat nodig is voor een leuke stedentrip worden perfect voor je geregeld. Het enige dat jij moet doen is je koffer pakken.

3 x REISGIDS ISTANBUL

Capitool Reisgids Istanbul

Capitool reisgids – Istanbul

De Capitool Reisgids Istanbul is zoals elke Capitool Reisgids rijk geillustreerd. Aan de hand van foto’s, illustraties en 3D tekeningen worden de mooiste bezienswaardigheden van de Turkse hoofdstad beschreven. Top attracties zoals Hagia Sophia, Blauwe Moskee en het Topkapi Paleis krijgen veel aandacht.

De gids beschrijft verder 6 wijken van Istanbul met haar bezienswaardigheden. Per stadsdeel worden de hoogtepunten goed aangegeven door ‘bezienswaardigheden in het kort’ met kaartje en ‘sterattracties’. Het boek besluit met praktische tips: accommodatie, restaurants, winkelen, amusement. Wil je dingen snel opzoeken dan is er achterin de reisgids een register. Verder is de stadskaart uitneembaar.

Lonely Planet Istanbul

Lonely Planet Istanbul

Deze engelstalige reisgids helpt je je weg te vinden in Istanbul. Wat moet je zeker zien en doen in Istanbul. Van de Aya Sophia tot de Sultan Ahmet Moskee, een rondvaart over de Bosporus en het vinden van een goede hamam. Lonely Planet wijst je de weg.

De gids is voorzien van full-color kaarten en afbeeldingen en geeft een aantal routes door de stad om zoveel mogelijk uit je bezoek te halen.  Verder in de Lonely Planet Istanbul veel praktische info, openingstijden, telefoonnummers, websites, tips en alles wat je zou willen weten over Istanbul. Ook bij deze gids een handige uitneembare kaart.

Istanbul de Gids

Istanbul De Gids – Mohamed el-Fers

Istanbul De Gids is geen doorsnee reisgids. Praktische informatie zoals adressen en openingstijden ontbreken. Wel geeft dit boek een geweldig beeld van deze oude Turkse stad. Wist u bijvoorbeeld dat de spectaculaire race in de James Bondfilm ‘From Russia With Love’ zich in de cisternen van het Yerebatan Saray afspeelde? Of hoe u beleefd over de prijzen in de Grote Bazaar kunt onderhandelen?

National Geographic Traveler: ‘De reisgids Istanbul van Mohamed el-Fers biedt verrassende verhalen en uitgebreide beschrijvingen van de oude stad. Zijn rondleiding leest als een roman en geeft de stadswandelaar een gedegen inzicht in de rijke, soms curieuze historie van Istanbul’.

Grand Bazaar

winkelcentrum uit vervlogen tijden

Grand Baazar Istanbul

De kleurrijke en chaotische Grand Bazaar is al eeuwenlang het hart van de oude binnenstad van Istanbul. De bazar is begonnen als een kleine gewelfde bedesten (overdekte markt), gebouwd in opdracht van Mehmet de Veroveraar in 1461. Door de eeuwen heen is het uitgegroeid tot een uitgestrekt labyrint van steegjes tussen de bedesten, naburige winkels en pleintjes.

Neem de tijd om uitgebreid rond te dwalen en alle koopwaar van tapijten tot specerijen, gouden sieraden te bekijken. Uiteraard drink je veel thee en hoort prijzen vergelijken en afdingen erbij.

Meer ideeën voor een leuke stedentrip