Wenen, paleizen en muziek aan de Donau

Wenen in het voorjaar

Stedentrip Wenen tips? Wenen is een heerlijke stad voor een stedentrip waar van alles is te doen. We zetten de leukste tipos voor hotels, reisgidsen en bezienswaardigheden voor je op een rij. Wenen is sinds 1922 de hoofdstad van Oostenrijk. De stad aan de Donau telt bijna 1,8 miljoen inwoners. De rijke geschiedenis gaat terug tot 15 v. Chr. toen de Romeinen een nederzetting stichtten aan de rivier de Wien. In de stad vind je veel paleizen en bezienswaardigheden die je mee terug in de tijd nemen,  toen Wenen het centrum van het Habsburgse rijk was.

In Wenen ga je terug naar de tijd van paleizen, keizers en opera.

Naast Slot Schönbrunn zijn Slot Belvedere, de Hofburg en de Stephansdom bezienswaardigheden die je niet mag missen. Maar ook de omgeving van de stad is de moeite waard om te verkennen.

Wenen heeft een landklimaat. De stad heeft warme zomers met gemiddelde temperaturen van 24-33 ° C oplopend tot een maximum van 38 ° en minima van circa 17 ° C. De winters zijn relatief droog en koud met gemiddelde temperaturen rond het vriespunt.

De internationale luchthaven Flughafen Wien-Schwechat (VIE) ligt ongeveer 18 kilometer uit het centrum van de stad. Met de sneltrein sta je in een kwartier in het stadscentrum.

slot schoenbrunn

Slot Schönbrunn

met Panda’s in de paleistuin

Schloss Schönbrunn is het voormalige keizerlijke zomerverblijf van de opeenvolgende Habsburger vorsten. Het paleis telt maar liefst 1441-kamers en is een van de belangrijkste architectonische, culturele en historische monumenten in Oostenrijk. In 1996 werd het paleis op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst.

Rond het slot bevind zich een enorme tuin waarin verschillende sculpturen, beelden en bouwwerken te zien zijn. Op een 60 meter hoge hevel vind je de Gloriette, deze poort werd gebouwd als symbool voor de macht van de Habsburgers. In de 2e Wereld oorlog werd de poort vernietigd, maar in 1947 was deze alweer gerestaureerd.

Verder vind je in de tuin de Tiergarten Schönbrunn, wat de oudste dierentuin ter wereld is. In de dierentuin kun je reuze Panda’s bekijken.

der wiener prater reuzenrad

Der Wiener Prater

kermis en uitzicht over de stad

Het Wiener Prater is een groot park in Wenen. Een deel van het Prater is ingericht is attractiepark. Dit deel is gemakkelijk te herkennen aan het enorme reuzenrad uit 1897.

Oorspronkelijk was het Prater een keizerlijk jachtgebied. In 1766 stelde Keizer Jozef II het gebied open voor het publiek. Tot 1920 werd er nog gejaagd in het Prater. In 1873 werd de Wereldtentoonstelling georganiseerd in het park. Door het park loopt ook een 4,5 kilometer lange weg,de Hauptallee, omzoomd met kastanjebomen. Deze weg loopt van Praterstern naar het Lusthaus uit 1781-1783

Tegenwoordig vind je ook het Ernst Happelstadion en het Pratermuseum met daarin een planetarium in het park.

stedentrip wenen tips weense staats opera

De Weense Staatsopera

van Mahler tot Callas

De Weense Staatsopera is het belangrijkste en grootste operahuis van Oostenrijk en en behoort tot de besten van de wereld. Na de verwoesting van een groot deel van het gebouw in de Tweede Wereldoorlog is het weer herbouwd. Sinds de heropeningspremière in 1955, is de opera een belangrijk monument dat symbool staat voor de vrijheid van Oostenrijk.

Gedurende het speelseizoen, van september tot juli, worden meer dan 60 verschillende werken uitgevoerd. De voorstellingen worden muzikaal begeleid door de wereldberoemde Wiener Philharmoniker. Het theater heeft 1709 zitplaatsen en ook ruim 500 staanplaatsen. Deze staanplaatsen worden vanaf 80 minuten voor het begin van de voorstelling verkocht.

hotels v.a. 45,-

logo tix.nl tickets Wenen v.a. 39,-

  skip the line v.a 15,-

Wenen
 • 9/10
  Bezienswaardigheden - 9/10
 • 8/10
  Weer - 8/10
 • 8/10
  Met kinderen - 8/10
 • 7/10
  Shopping - 7/10

HOTELS, VLUCHTEN EN DEALS

stedentrip wenen tips Saint SHERMIN bed, breakfast & champagne

Hotels en appartementen

Wenen heeft voor elke smaak en elk budget een leuk hotel of appartement. Tripcheckers zet de leukste hotels voor je op een rij.

Bord vertrekken Schiphol

Vliegtickets

Vanaf Schiphol of Rotterdam is de vliegtijd van een rechtstreekse vlucht ongeveer 2 uur. Verschillende maatschappijen vliegen dagelijks op Wenen. Check de aanbiedingen inclusief low cost carriers

Park Royal Palace Kras Hotels Wenen

Deals en aanbiedingen

Op zoek naar een goede deal of aanbieding voor een stedentrip Wenen? De leukste aanbiedingen Wenen op een rij.

Capitool Reisgids Wenen

Capitool reisgids – Wenen

Wenen heeft enorm veel monumenten, paleizen, parken en musea die op hun beurt weer een enorme collectie kunst en kunstvoorwerpen herbergen. Deze Capitool gids helpt je met het vinden van de weg naar de mooiste bezienswaardigheden en attracties.

In de reisgids Wenen is de stad opgedeeld in zes wijken en er is een apart hoofdstuk voor het gebied buiten de stad. Zoals alle Capitool Reisgidsen is ook deze gids rijk geïllustreerd met foto’s, illustraties en 3D-tekeningen.

Plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden en een uitneembare kaart ontbreken niet en ook vind je praktische informatie zoals adressen van winkels, attracties, restaurants en de beroemdste Weense koffiehuizen.

anwb extra reisgids wenen

ANWB Extra Wenen

Dit compacte gidsje beschrijft 15 hoogtepunten van Wenen. De Stephansdom, Weense koffiehuizen, de kunstwijk Neubau en natuurlijk de Hofburg komen aan bod. Elke bezienswaardigheid wordt beschreven met daarbij een klein kaartje dat verwijst naar een grote uitneembare kaart. Ook krijgt de lezer beknopt wat achtergrond bij de stad en haar lange geschiedenis.

Alle informatie is goed terug te vinden door het register achterin de gids. Verder geeft deze gids ook beknopt informatie over de rijke geschiedenis, suggesties voor restaurants, hotels en shopping. Het geheel is voorzien van veel foto’s en gemakkelijk op te bergen in tas of jaszak.

100 procent wenen reisgids

100% Wenen

Met 100% Wenen volg je wandelroutes langs highlights en de leukste adressen volgens de locals. Al deze highlights staan bovendien overzichtelijk gerangschikt per stadsdeel. De 100% Wenen gids bevat tips voor iedereen en elk budget.

In Wenen is heel veel te zien en te doen. Deze gids zet alle tips op een rijtje. Van een bezoek aan de kunst van Gustav Klimt in Slot Belvedere tot de beste plek voor het eten van een echte Wiener Schnitzel of Sacher torte. De 100% Wenen reisgids wijst je alle bekende en minder bekende plekken in Wien.

De reisgids is geheel compleet met overzichtelijke plattegronden. Bovendien kun je gratis gebruik maken van de 100% app, zodat je geen attractie mist.

De Spaanse Rijschool

Paardrijden met de Spaanse meesters

Spaanse rijschool wenen

De Spaanse Rijschool bestaat al sinds 1565 en was de plek waar kinderen uit de keizerlijke familie leerden paardrijden en hoge adel van het Habtsburgse hof paarden trainden. De naam Spaanse Rijschool verwijst naar de witte Lipizzaner paarden die hun oorsprong in Spanje hebben. Verder waren er er veel Spanjaarden actief als rijmeester. Tegenwoordig kun je de Spaanse Rijschool bezoeken voor een mooie show.

Nog meer inspiratie voor een citytrip