Keulen, Romeinse geschiedenis aan de Rijn

Keulen Duitsland

Keulen ligt in de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Het is de vierde stad van Duitsland na Berlijn, Hamburg en München en werd door de Romeinen in de 1e eeuw na Chr. gesticht en heeft dus een lange geschiedenis. Door haar ligging aan de Rijn was de stad in de middeleeuwen een belangrijke handelsstad op de route van West naar Oost-Europa. Tegenwoordig telt de stad ruim 1 miljoen inwoners.

De Dom van Keulen is het officieuze symbool van de stad en staat op de Werelderfgoedlijst.

Naast de Dom heeft Keulen meer basilieken binnen haar stadsgrenzen en zijn er veel overblijfselen van muren en forten uit de Romeinse tijd. Het Römisch-Germanisches Museum is geheel gewijd aan de beginperiode van de stad. Juist heel nieuw is Rheinaufhafen. Deze voormalige haven aan de rivier is geheel vernieuwd en je vindt er prachtige architectuur en heerlijke restaurants voor lunch en diner.

Keulen is een van de warmste steden van Duitsland. De temperatuur daalt in de winter zelden tot onder het vriespunt en bereikt in de zomer een gemiddelde van 23 graden. De Rijn zorgt regelmatig voor overstromingen.

Vanuit Nederland is de trein een slimme optie. Met de hogesnelheidslijn ICE arriveer je vanaf Utrecht, na ruim 2 uur, op Köln Hauptbahnhof. Dit station ligt midden in de stad, praktisch naast de Dom van Keulen.

Atronomisch Uurwerk Oude Stad Praag

Römisch-Germanisches Museum

terug naar de Romeinse tijd

Het Römisch Germanisches Museum (Romeins-Germaans Museum) ligt naast de Dom en is gebouwd boven de resten van een Romeinse stadsvilla uit de derde eeuw. De collectie van het museum bevat vele archeologische vondsten uit de tijd dat Keulen gesticht werd in de 1e eeuw n. Chr. De stad heette in die periode Colonia Claudia Ara Agrippinensium.

Belangrijke stukken uit de collectie zijn onder meer het Dionysusmozaïek en het ruim 14 meter hoge grafmonument van de Romeinse officier Lucilus Poblicius. Door de aanleg van een nieuwe metrolijn in Keulen in de periode van 1999 tot 2010, kwamen er veel nieuwe vondsten uit de grond. De collectie is daardoor weer verder uitgebreid. Het museum belicht de geschiedenis van de stad tot de Middeleeuwen.

Stedentrip Duitsland Dom van Keulen

De Dom van Keulen

het officieuze symbool van de stad

De Dom van Keulen is de grootste kathedraal van Duitsland en behoort tot de grootsten van Europa. De bouw van de kerk begon in de 13 eeuw, kwam in de 15 eeuw stil te liggen en het godshuis werd pas eeuwen later in 1824 voltooid.

In de Tweede Wereldoorlog is ca 90% van Keulen plat gebombardeerd. De Dom heeft de oorlog met flinke schade toch goed doorstaan. De restauratie duurde tot 1956 en ook vandaag de dag zijn er nog delen die verder gerestaureerd moeten worden. Vanaf de 157 meter hoge torens heb je een prachtig uitzicht over de stad.

In de Dom is het ook mogelijk om rondleidingen te krijgen naar onder meer het dak en de Schatkamer waarin zich de vele rijkdommen van het bisdom bevinden.

Chocolade Museum Keulen

Het Chocolademuseum

kijken, ruiken, maken, proeven

In het nieuw ontwikkelde gebied Rheinaufhafen ligt vlakbij het stadscentrum het Chocolademuseum. Dit museum belicht de hele geschiedenis van chocolade. Van de ontdekking van cacao door de Azteken en de Inca’s tot de moderne patissier en moderne industriële productie van chocola.

Een museum over chocola is niet compleet als je er niets kunt proeven. Heb je het gehele museum bekeken, dan eindig je bij een drie meter hoge chocoladefontein, die continu gevuld is met ruim 200 kilo vloeibare chocolade. Niet alleen ruik je dat door het hele museum, natuurlijk mag je ook even proeven. Tenslotte kun je in het Chocolade Museum je eigen chocoladereep samenstellen en maken.

hotels v.a. 45,-

trein Keulen v.a. 20,-

  skip the line v.a 15,-

Keulen
 • 8.5/10
  Bezienswaardigheden - 8.5/10
 • 8/10
  Weer - 8/10
 • 7.5/10
  Met kinderen - 7.5/10
 • 8/10
  Shopping - 8/10
Steigenberger Hotel Koln

Hotels en appartementen

Keulen kent een uitgebreid aanbod van hotels en appartementen. Voor elk budget en elke smaak vind je een leuk hotel in Keulen.

ICE trein keulen

Met de trein

Vanaf Utrecht ben je, zonder overstappen, in ruim 2 uur in Keulen. Je boekt al een enkele reis vanaf 20 euro.

NH Koln Altstadt

Deals

Geen zin om het allemaal te regelen? Boek dan gewoon een complete citytrip. De beste aanbiedingen op een rij.

3 x REISGIDS KEULEN

ANWB Extra Keulen

ANWB Extra – Keulen

Rode draad in de ANWB Extra Keulen gids zijn 15 hoogtepunten in de stad zoals o.a. de Dom, het Martinsviertel en winkelen aan de Neumarkt Daar omheen vind je actuele informatie over bezienswaardigheden, café’s, hotels, de lokale keuken, winkelen en uitgaan. Elke bezienswaardigheid is voorzien van een klein kaartje dat weer verwijst naar de grote uitneembare kaart.

Erg handig is dat bij elke attractie ook adressen van winkels, restaurantjes en andere bezienswaardigheden zijn vermeld, zodat je gemakkelijk dingen bij elkaar in de buurt kunt combineren. De gids is ruim voorzien van kleurenfoto’s en heeft achterin een handig register.

Trotter Noord- en Midden-Duitsland

Trotter Noord- en Midden-Duitsland

Deze Trotter geeft niet alleen informatie over Keulen maar informeert ook uitgebreid over Bonn Dresden en Hamburg. Trotter gidsen geven veel gedetaileerde informatie. In de gids vind je veel praktische zaken, zoals openingstijden, adressen, hotel- en restaurant informatie voor elk budget.

Trotter Noord- en Midden Duitsland geeft een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in het gebied, achtergrond en een stuk geschiedenis. Ook minder bekende attracties worden beschreven. Per stad natuurlijk handige kaartjes en plattegronden zodat je gemakkelijk de weg vindt.

100% Keulen

100% Keulen

Wie leuke adresjes zoekt voor restaurants, bijzondere winkels en wandelingen door Keulen, heeft aan 100% Keulen de juiste reisgids. Dit handzame gidsje beschrijft per wijk welke zaken je beslist moet zien en hoe je daar komt. Verder in deze 100% gids een aantal wandelingen die je leuke plekken in de stad laten zien.

Zo ontdek je snel en gemakkelijk leuke dingen zoals het stadsstrand, mooie Biergartens en bijzondere musea en andere plaatsen waar Keulenaren graag komen. Leer ook hoe eau de Cologne aan zijn naam komt en hoe Keulen de parfumhoofdstad van Europa werd. Met 100% Keulen vind je snel je weg in deze stad in Noordrijn-Westfalen”. Kortom, weekendje Keulen, 100% Keulen reisgids meenemen.

Eau de Cologne

parfum uit de "Stad der Geuren"

eau de cologne farina

De Italiaan Johann Maria Farina was parfumeur en uitvinder. In 1709  werd door zijn broer de firma “Farina gegenüber” opgericht. In 1714 verhuisde de parfumeur zelf vanuit Italië naar Keulen. Hij werd compagnon in het bedrijf dat tegenwoordig de oudste parfumfabriek ter wereld is. Zijn nieuwe geur vernoemde hij naar zijn nieuwe woonplaats Cologne (Keulen in het Frans) en de geur werd een doorslaand succes. Met Eau de Cologne maakte hij Keulen wereldberoemd als “Stad der Geuren”.