Madrid is flamenco, tapas en fantastische musea

madrid zonsondergang

Madrid is de hoofdstad van Spanje. Met ruim 3 miljoen inwoners is de het de derde stad van de EU na Londen en Berlijn. Hoewel de stad de afgelopen 50 jaar viermaal zo groot is geworden, zijn de meeste bezienswaardigheden nog altijd in het centrum te vinden. De Olympische Spelen werden nog nooit in Madrid gehouden.

Het Museo del Prado, een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld, staat in Madrid.

Drie belangrijke kunstmusea staan dicht bij elkaar in Madrid. Niet alleen het Prado, maar ook het museum Thyssen Bornemisza en Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía bevinden zich in de stad. In het laatste museum vind je ook “Guernica” van Picasso. Het enorme schilderij is een van de meest indrukwekkende en controversiële werken van Pablo Picasso.

De Andalusische stad is goed bereikbaar per vliegtuig. Luchthaven Madrid-Barajas, in het Spaans Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas, ligt op 12 km van de binnenstad van Madrid. De IATA afkorting is MAD

Het weer wordt gekenmerkt door een Mediterraan klimaat met continentale invloeden. In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen waarbij de temperatuur in juli en augustus niet onder de 30 graden komt. De winters kunnen er koud zijn met sneeuw en temperaturen onder het vriespunt. Voor- en najaar zijn dan ook de beste periodes voor een bezoek aan de grootste stad van Spanje.

Flamenco dansers madrid

Flamenco

passie, ritme en gitaren

Madrid is de hoofdstad van de Flamenco. Deze oude muziek en dansvorm wordt gekenmerkt door een twaalftels maat, gezang (cante) en dans (baile). In Madrid kun je elke dag van de week kennis maken met Flamenco: in de kleine tabloas (flamenco café’s) en in grote theater show. In “la capital del flamenco” beginnen veel sterren hun toernee. Een bezoek aan Madrid is niet compleet zonder een bezoek aan een flamenco optreden.

Prado Museum Madrid Rubens Gallery

Museo del Prado

van Goya tot Rembrandt

Het Prado Museum of, in het Spaans, Museo del Prado, is een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Het Prado Museum opende zijn deuren op 10 november 1819. Oorspronkelijk was het gebouw bedoeld voor het Natuur Historisch Museum. Maar uiteindelijk werd een groot deel van de koninklijke kunstverzameling ondergebracht in het gebouw. In de collectie naast Spaanse meesters, ook werk van Rubens en Rembrandt.

puerta del sol madrid

Puerta del Sol

het centrum van Madrid

Puerta del Sol is een van Madrid’s bekendste pleinen. In de nabije omgeving vind je drukke straten zoals de Calle Mayor en de Calle Arenal. Midden op het plein vind je het Casa de Correos. In dit gebouw met de bekende klok is het regionale bestuur van Madrid gevestigd. Verder vind je op dit plein het beeld van de “Beer en de aardbeienboom”. Dit beeld vind je ook terug in het stadswapen van Madrid.

hotels v.a. 45,-

logo tix.nl tickets Madrid v.a. 39,-

  skip the line v.a 15,-

Madrid
 • 9/10
  Bezienswaardigheden - 9/10
 • 8/10
  Weer - 8/10
 • 7/10
  Met kinderen - 7/10
 • 8/10
  Shopping - 8/10

VLUCHTEN, HOTELS EN DEALS MADRID

Villa Magna Madrid

Hotels en appartementen

Madrid kent een uitgebreid aanbod van hotels, appartementen en B&B’s. Ga je met kinderen dan is een appartement vaak handig.  De leukste hotels voor Madrid op een rij.

Bord vertrekken Schiphol

Vliegtickets

Vanaf Schiphol is de vliegtijd van een rechtstreekse vlucht iets meer dan 2 uur. Verschillende maatschappijen vliegen dagelijks op Madrid (MAD). Check de aanbiedingen.

Iberostar Las Letras Madrid

Deals en aanbiedingen

Wil je goedkoop naar Madrid? Check dan de beste deals en aanbiedingen voor tickets, hotels en complete stedentrips.

Capitool Reisgids Madrid

Capitool Reisgids Madrid

Deze rijk geillustreerde gids is zowel handig in de voorbereiding als tijdens je verblijf in de hoofdstad van Spanje. Je vindt in de Capitool Reisgids Madrid enorm veel kleurenfoto’s in alle formaten, driedimensionale overzichtstekeningen, opengewerkte tekeningen van musea en paleizen en plattegronden. Het boek biedt verder praktische tips: accommodatie, restaurants, winkelen, amusement etc. Natuurlijk ontbreekt een uitneembare, geplastificeerde plattegrond niet

100 procent Madrid Reisgids

100% Madrid

Met 100% Madrid op zak wordt het ontdekken van de hoofdstad van Spanje wel heel gemakkelijk. Deze gids heeft een aantal wandelroutes die je gemakkelijk langs de verschillende high lights leiden en biedt ook tips van locals. Voor ’s avonds zijn er uitgaanstips voor iedereen en met de handige plattegrondjes vind je altijd de weg. Bovendien kun je bij deze gids gebruik maken van de 100% app voor je Smartphone (Android en iOS)

lonely planet madrid

Lonely Planet Madrid

Met de Lonely Planet Madrid weet je waarschijnlijk nog meer over de stad dan de gemiddelde Madrileen. Naast de geschiedenis komen bekende en  minder bekende bezienswaardigheden aan bod. Ook attracties tot 100km buiten de stad krijgen aandacht, zodat je dus ook gemakkelijk uitstapjes buiten de stad kunt maken. De Lonely Planet Madrid staat verder bomvol adressen en praktische tips zowel voor een kort of langer verblijf in de Spaanse hoofdstad. Verder veel foto’s en plattegrondjes.

Tapas verplicht

dan val je niet van je paard

De oorsprong van Tapas is terug te voeren tot de 16e eeuw toen keizer Karel V herbergen verplichtte om zijn ruiters bij een glas wijn of bier een klein hapje te geven. Zo werd voorkomen dat de ruiters alleen iets dronken en zo beschonken van hun paard vielen.tapas bar in madrid

MEER TIPS VOOR ZUID-EUROPESE BESTEMMINGEN