Wat zijn de 5 grootste steden van Europa?

londen grootste stad van europa

Weet jij wat de 5 grootste steden van Europa zijn? Waarschijnlijk kun je ze wel noemen maar niet in de juiste volgorde.

Dit zijn de 5 grootste steden van Europa

We zetten ze voor je op een rijtje op basis van inwoneraantal:

5 grootste steden van Europa grafiek
bron: eurostat, januari 2012

Het bepalen van de grote van een stad is niet heel gemakkelijk. Neem je de stadskern of de gehele regio. Dat maakt een groot verschil. In de City of Londen wonen maar 7500 mensen. Waneer je de omliggende wijken neemt dan is het de grootste stad van Europa. We hebben daarom gekeken naar de tellingen van het Europees Bureau voor de Statistiek.  Het rijtje steden zal je niet verbazen. Als is het best lastig om de juiste volgorde van grote Europeese steden te bepalen.

Londen is veruit de grootste stad van de Europeese Unie. Er wonen ruim 8,1 miljoen mensen. Als je naar de City of London kijkt, de historische stadskern dan wonen daar ongeveer 7500 mensen. Tegenwoordig zijn hier vooral veel financiële instellingen gevestigd. De leukste tips voor Londen hebben we hier op een rij gezet.

londen grootste stad van europa

Op nummer 2 staat de hoofdstad van Duitsland. In 1220 woonden er nog maar 1200 mensen in Berlijn. Sindsdien is de stad fors gegroeid. Er wonen ruim 3,5 miljoen mensen in de stad. Berlijn is niet alleen een stad, het is ook een zelfstandige deelstaat van de Bondsrepubliek Duitsland. We hebben 3 leuke tips voor Berlijn hier op een rijtje gezet.

Berlijn Kreuzberg metrolijn

In de miljoenenstad Madrid telt meer dan meer dan 3,2 miljoen inwoners. De geschiedenis van Madrid gaat terug naar de tijd van de Moren in de 9e eeuw. Zij bouwden een paleis op de plek waar nu het Palacio Real van Madrid staat. Sindsdien is de stad flink gegroeid en daardoor de 3e stad van de EU.

madrid zonsondergang

Rome is de 4e stad van de EU. De stad aan de Tiber heeft meer dan 2,6 miljoen inwoners. Tel je de inwoners voor de gehele stadsregio, dan komen er nog 1 miljoen Romeinen bij en komt het totaal op 3,6 miljoen. Binnen de stadsgrenzen vind je ook nog Vaticaanstad met zo’n 850 bewoners.

Rome de eeuwige stad

5. PARIJS

Parijs, “de lichtstad” of “de stad van de liefde” wordt bewoond door 2,2 miljoen Parijzenaren of zoals zij zelf zeggen Parisiens en Parisiennes. Tel je alle inwoners van de gehele regio, Île-de-France, dan kom je al gauw op zo’n 12 miljoen mensen. Sinds de bouw van de Notre Dame in de 10e eeuw is Parijs al een belangrijke stad.

Parijs eiffeltoren seine