Restaurant Kopenhagen

hot dog dop kopenhagen

Een restaurant met Michelin-ster, een goede hamburger of een streetfood markt, voor elk budget en elke smaak vind je een leuk restaurant in Kopenhagen. De restaurant scene is in de Deense hoofdstad zeer gevarieerd en als je liefhebber van lekker eten bent, dan is Kopenhagen een heerlijke bestemming. In 2016 kregen 16 restaurants in Kopenhagen maar liefst 20 Michelinsterren uitgereikt.

Naast de New Nordic Kitchen zijn er ook veel andere restaurants in Kopenhagen.

The New Nordic Manifesto heeft het culinaire niveau een flinke boost gegeven. Heb je de kans om een een keer te eten bij een restaurant dat kookt volgens de New Nordic Kitchen filosofie, dan moet je dat beslist doen. Deze keuken staat bekend om zijn hoge kwaliteit en focus op het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten. Zoek je iets eenvoudigers, dan heb je ook veel keuze. Van streetfood tot Italiaanse restaurants en van aziatische restaurants tot hamburger restaurants. Ben je in Denemarken, dan eet je natuurlijk ook een keer smørrebrød, de traditionele Deense lunch.

Naar Kopenhagen?

de leukste tips op een rij

New Nordic Kitchen, eten bij de beste restaurants ter wereld

In de top 50 van beste restaurants ter wereld, staan maar liefst 3 restaurants in Kopenhagen. Op nummer 40 in de lijst staat Relae. Chef Christian Puglisi kookte eerder bij El Bulli en Noma en heeft nu zijn eigen zaak aan de Jægersborggade 41. Groentes spelen een hoofdrol in het menu en de keuken verrast je graag met waanzinnige smaken.

Op nummer 28 in de “Worlds’s Best 50” restaurantlijst staat Geranium (Per Henrik Lings Allé 4). Deze zaak was in 2016 het eerste restaurant in Denemarken met 3 Michelinsterren. Het motto van het restaurant is “Omtanke kan smages” wat zoveel betekent als “bedachtzaamheid proef je”. Chef Rasmus Kofoed won in 2011 de Bocuse d’Or, het wereldkampioenschap voor koks. Geranium vind je op de Per Henrik Lings Allé 4, 8e verdieping.

Het bekendste restaurant van Kopenhagen is waarschijnlijk Noma (nummer 5 van de wereld).

Noma zette Kopenhagen op de culinaire wereldkaart. De naam is een samentrekking van “Nordisk” en “mad” oftewel Scandinavisch en eten. En dat is precies waarmee Noma school gemaakt heeft. Pure Scandinavische ingrediënten, groot vakmanschap en oude technieken zoals fermentatie zijn belangrijk in de New Nordic Kitchen. Noma was vier keer het beste restaurant van de wereld maar kreeg tot nu toe nooit meer dan 2 Michelinsterren. Het adres van Noma is Strandgade 93.

Bij deze toprestaurants moet je vaak lang van te voren reserveren en de prijs voor een culinaire ervaring van 15 of meer gangen is navenant. Gelukkig zijn er ook laagdrempeliger restaurants die in de traditie van de New Nordic Kitchen werken. Restaurant PONY (Vesterbrogade 135) en Uformel (Studiestræde 69) zijn goedkopere opties waar je heerlijk kunt eten.

Lekker eten in een leuk restaurant

Gewoon lekker eten in een leuk restaurant voor een redelijke prijs is goed mogelijk in Kopenhagen. Zowel liefhebbers van vlees als van vis en vegetarisch hebben een prima keuze in restaurants. Zo vind je in de stad verschillende restaurants van Madklubben. Madklubben heeft verschillende zaken zoals Bistro-de-Luxe (Store Kongensgade 66), een Deens Franse Bistro en Tony’s (Havnegade 47), een New York Style Italiaans restaurant.

Een ander restaurant waar je lekker eet is Cofoco (Abel Cathrines Gade 7). Cofoco is een afkorting van Copenhagen Food Consultancy. Hier kookt men in de traditie van de New Nordic Kitchen. Een 4 gangen menu kost er ongeveer 35 euro. Cofoco heeft negen zusjes waaronder The Italian (Vester Voldgade 25) het Zuid-Amerikaanse Llama (Lille Kongensgade 14) en Väkst (Sankt Peders Stræde 34).

Op dit laatste adres vind je ook hotel SP34. Logeer je in dit hotel, dan kun je ook naar Cocks & Cows. Dit restaurant serveert geweldige hamburgers met alles erop en eraan. Cocks & Cows heeft ook een vestiging op Gammel Strand 34.

Ook als je geen Deens spreekt kun je uit de naam  Kødbyens Fiskebar (Flæsketorvet 100) wel opmaken dat het hier om een visrestaurant gaat. Verse vis en schaaldieren spelen de hoofdrol in een restaurant met een ongedwongen sfeer in het Meatpacking District. In dezelfde buurt in Vesterbro staat het grootste biologische restaurant van Denemarken. BOB – Biomio Organic Bistro (Halmtorvet 19) is gevestigd in een voormalige garage en heeft een uitgebreide kaart met biologisch vlees, vis en groenten.

Streetfood, fastfood en ander lekker eten voor weinig geld.

Wil je goedkoop eten of gemakkelijk lunchen dan zijn er genoeg mogelijkheden. Neem een ekologische hotdog bij DØP (Købmagergade 52). Met hun hotdogs wonnen zij al verschillende prijzen en zijn zij een favoriet van het Kopenhagense publiek.

Liever een hamburger? Dan ben je bij Jagger Fastfood aan het juiste adres. De voormalige Michelin-chef Rasmus Oubæk opende een fastfood restaurant waar je naast hamburgers en cheeseburgers ook hotdogs en kip kunt bestellen. Gewoon binnenlopen op Istegade 62 en bestellen net als bij Mc Donald’s.

Ben je fan van de Aziatische keuken dan is LêLê Street Kitchen een goed adres. Je eet er springrolls, curries, won-tons, salades en andere lekkere dingen uit Vietnam en Thailand.  LêLê Street Kitchen heeft 5 vestigingen in de stad o.a. op H.C. Andersens Boulevard 8 en Vesterbrogade 56.

Eet je graag pizza? Bij Gorm’s (Nyhavn 14) worden de pizza’s gebakken in een houtoven. Gorm’s vind je ook in Torvehallerne (Frederiksborggade 21). Torvehallerne is een foodmarket waar niet alleen verse groente, vlees en vis wordt verkocht, maar waar je ook lekker kunt eten. In Torvehallerne kun je kiezen van sushi tot tapas en van pizza tot smørrebrød.

Hou je van markten dan is Copenhagen Street Food (Papirøen, Trangravsvej 14, hal 7 & 8) een aanrader.Op Papirøen of Papier Eiland vind je een verzameling foodtrucks die de lekkerste dingen maken van Mexicaans tot Koreaans, Deense specialiteiten en alles daar tussen.  Niet alleen eet je er lekker, de plek is ook mooi en het kost niet veel. Een vergelijkbare markt is Kødbyens Mad & Marked (Flæsketorvet) in de Meatpacking District. Deze markt is in de zomer open op zaterdag en zondag.