Plattegrond bezienswaardigheden Berlijn

Stedentrip Berlijn Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

Een plattegrond bezienswaardigheden Berlijn is geen overbodige luxe als je de Duitse hoofdstad bezoekt. Natuurlijk zijn er veel monumenten in de stad die herinneren aan de DDR en de Muur. Maar ook gebouwen en straten uit de Pruisische periode vind je gemakkelijk terug.

De meeste bezienswaardigheden liggen in stadsdeel Mitte en Charlottenburg. Maar ook de stadsdelen Friedrichshain-Kreuzberg en Prenzlauer berg hebben veel te bieden. Een reisgids met een uitneembare kaart is dan ook beslist een aanrader.

Om je een indruk te geven van wat er allemaal te zien is, hebben we een handig overzicht voor je gemaakt met de meest interessante bezienswaardigheden van Berlijn. Zoek je een leuk hotel, kijk dan ook even in het overzicht van leuke hotels in Berlijn.

Reichstag Bundestag Berlijn

Reichstag

De Rechstag of het Rijksdaggebouw is de plek waar het Duitse parlement (Bundestag) na de hereniging sinds 1999 weer zetelt. De architect Norman Foster tekende voor de verbouwing en de glazen koepel op het dak is voor het publiek toegangkelijk.

Stedentrip Europa Brandenburger Tor Bezienswaardigheden Berlijn

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor werd gebouwd in 1788. Het is de laatst bewaarde stadspoort van Berlijn. Tot de val van de muur in 1989 stond de poort in de Russische Sector en was het niet mogelijk onder de pport door te lopen. Na de val is de poort het symbool geworden van de Duitse eenheid.

gedenkstaette bernauer strasse bezienswaardigheden berlijn

Gedenkstätte Bernauer Straße

Op de plaats waar ooit de muur stond is nu een park aangelegd. Je leert er veel over het leven van Berlijners in de periode van de muur. Vanaf het uitzichtpunt op de Gedenkstätte Berliner Mauer kun je goed zien welke hindernissen er werden opgeworpen om Oost- en West Berlijn van elkaar te scheiden.

KaDeWe Berlijn

KaDeWe

KaDeWe (Kaufhaus des Westens) is, na Harrods in Londen, het grootste warenhuis van Europa. Het warenhuis heeft haar naam te danken aan haar ligging iets ten westen van de binnenstad. In de tijd van de Berlijnse muur, leek de naam ook een verwijzing te zijn naar de oost-west verdeling van de stad.

East Side Gallery Berlijn

East Side Gallery

De East Side Gallery is de langste openlucht -galerie ter wereld. Vanaf december 1989 werd het ruim 1,3 km lange stuk muur door 118 kunstschilders bewerkt. De East Side Gallery ligt tussen Berlin Ostbahnhof en Oberbaumbrücke in Friedrichshain-Kreuzberg en loopt parallel aan de Spree.

Museuminsel Berlijn

Museuminsel

Het Museuminsel of Museumeiland behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. Op het eiland in het centrum van Berlijn vind je maar liefst 5 musea van wereldklasse: Het Altes Museum, Neues Museum, de Alte National Galerie, het Bodemuseum en het Pergamonmuseum.

Holocaust Monument Berlijn

Holocaustmonument

“Denkmal für die ermordeten Juden Europas” is de officiële naam van het Holocaustmonument. Het monument herdenkt de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het door Peter Eisenman ontworpen monument bestaat uit 2711 betonblokken in verschillende hoogtes en symboliseert isolement en desoriëntatie.

Plattegrond bezienswaardigheden Berlijn

Checkpoint Charlie Berlijn

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie is een van de iconen van de Koude Oorlog. Deze voormalige controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector vind je in de Fiedrichstraße. Het huisje dat er tegenwoordig midden op straat staat is een replica van het origineel.

Gemäldegalerie Berlijn

Gemäldegalerie

De Gemäldegalerie heeft een grote collectie Europese schilderkunst van de 13e tot 18e eeuw. Het museum heeft 72 zalen en ca. 2 kilometer expositieruimte. In de collectie vind je werken van Jan van Eyck, Brueghel, Albrecht Dürer, Titiaan, Peter Paul Rubens, Johannes Vermeer, Gabriel Metsu en Rembrandt van Rijn.

Siegesäule Berlijn

Siegessäule

Op het grote verkeersplein in Tiergarten vind je de Siegessäule. HEt monument is opgericht ter ere van de Pruisische overwinning op de Denen in de oorlog van 1864. Bovenop de zuil staat een verguld beeld van Victoria, de Griekse godin van de overwinning. Via een voetgangerstunnel kom je bij de Overwinningszuil.

latz des 9. November 1989

Platz des 9. November 1989

Platz des 9. November 1989 is een plein iets ten noorden van de voormalige grensovergang Bornholmer Straße. Het plein werd in 2010 geopend aan de oostzijde van de Bösebrücke ter nagedachtenis aan de opening van de eerste grensovergang tussen Oost- en West Berlijn op 9 november 1989.

Fernsehturm

Fernsehturm

Overal waar je bent in Berlijn kun je eigenlijk altijd wel de Fernsehturm zien. De 368m hoge troren is tussen 1965 en 1969 gebouwd en staat op de Alexanderplatz in het voormalige Oost-Berlijn. Op 203 meter hoogte is een uitzichtplatform. Hier kun je tot 40 km ver kijken over Berlijn en de omgeving.

Potsdamer Platz Berlijn

Potsdamer Platz

De Potsdamer Platz heeft zijn naam te danken aan het stadje Potsdam bij Berlijn. Bij de bouw van de muur in 1961, liep deze dwars over het plein. Na “die Wende” veranderde het plein in grote bouwput. Onder meer het Sony-Center, de Bahn Tower en het Daimler Chrysler Quartier werden er neergezet en zijn beeldbepalend.

Tiergarten

Tiergarten

Tiergarten is een wijk in het stadsdeel Mitte. Het grootste deel van de wijk wordt ingenomen door het stadspark van Berlijn. De aanleg van het park begon als omheind jachtgebied in 1527 toen er wild werd uitgezet. Na WWII was het park zwaar beschadigd en waren er nog 700 bomen over. Tegenwoordig is het een belangrijk recreatiegebied voor Berlijners.

Stedentrip Berlijn Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

Gedächtniskirche

De Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche , de volledige naam van de kerk, wordt door Berlijners ook wel de “Holle kies” of KWG genoemd. In de Tweede Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd. Hij staat op tussen Kurfürstendamm, Tauentzienstraße en de Budapester Straße.

Tempelhofer Feld

Tempelhofer Park

Tot 2008 was Berlin-Tempelhof in gebruik als de luchthaven van Berlijn. Tegenwoordig is het het grootste park van Berlijn. Het is niet zomaar een park! Op de grote grasvlakte liggen nog steeds de brede geasfalteerde landingsbanen en ook de aankomst- en vertrekhallen staan er nog steeds.

Unter den Linden

Unter den Linden

Unter den Linden is een van de bekendste straten van de stad. Hij loopt van de Brandenburger Tor tot de Schlossbrücke. Wie de ca 1,5 km lange straat afloopt komt langs belangrijke plaatsen in Berlijn, zoals de Staatsbibliotheek, De Staatsopera en het Museuminsel.

Alexanderplatz Berlijn

Alexanderplatz

Berlijners noemen de Alexanderplatz ook wel “Alex” en de Fernsehturm die er vlakbij staat Alexturm. Het plein vernoemd naar de Russische Tsaar Alexander was in de DDR-ttijd het kunstmatig gecreëerde centrum van Oost-Berlijn. Op het plein staat het Urania-Weltzeituhr, een wereldklok met de lokale tijd 148 steden.

Treptower Park monument

Treptower Park

Het ruim 88 ha grote Treptower Park werd tussen 1876 en 1888 aangelegd. In het park vind je een gedenkteken ter nagedachtenis aan de 20.000 Russische Soldaten die sneuvelden in de slag om Berlijn van april t/m mei 1945. In het park langs de oevers van de Spree vind je verschillende bars en cafés.

Joods Museum Berlijn

Joods Museum

Het Jüdische Museum Berlin is het grootste Joodse Museum van Europa. Het museum is ontworpen door Daniel Liebeskind. Het museum brengt 2000 jaar Joodse geschiedenis in beeld met al har hoogte- en dieptepunten. HEt museum behoort tot de meest bezochte musea van Berlijn.

Par

Kürfurstendamm

De grootste winkelstraat van Berlijn is de Kurfürstendamm. De 3,5 km lange straat loopt van de Rathenauplatz tot de Breitscheidplatz. In opdracht van Keizer Wilhelm I werd in 1875 gestart met de aanleg van de de Ku’damm, zoals Berlijners de straat noemen. De boulevard moest mooier worden dan haar Parijse tegenhanger de Champs Elysées.

Berlijn Tiergarten Zoo olifanten

Zoo Berlin

In zowel het voormalige Oost-Berlijn als in West-Berlijn vind je een dierentuin. De Zoologischer Garten Berlin in het westelijke deel van de stad vind je naast het gelijknamige station. Deze dierentuin behoort tot de oudste ter wereld. De meeste mensen noemen deze dierentuin kortweg Zoo Berlin