Tip: bezoek filmlocaties in Londen

paddington movie station

Met zijn vele musea en monumentale gebouwen speelt Londen vaak een hoofdrol in films. Er worden dan ook veel films in Londen opgenomen. De Londense skyline, O2 Arena, de Thames, en the Britisch Museum figureerden regelmatig in grote films de afgelopen jaren. Maar ook moderne architectuur zoals de Millenium Bridge, de brug die Tate Modern verbindt met St. Paul’s, schitterde in “Harry Potter and the Halfblood Prince” Verder ontleende een bruine wollige beer zijn naam aan Paddington Station.

Het bezoeken van filmlocaties is een leuke manier om Londen te verkennen

In veel reisgidsen zijn alle plekken gemakkelijk terug te vinden en vind je meer informatie over de locaties uit de film. We hebben verschillende films met locatie onder elkaar gezet:

Old Royal Naval College Londen

Old Royal Naval College

The Old Royal Naval College in Greenwich is een zeer populaire locatie bij filmmakers. Buiten kunnen de gebouwen goed doorgaan voor het centrum van een middeleeuwse stad. In de openingscène van “Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides” (2011) schitterde de prachtig beschilderde “Painted Hall”. In deze scène wordt Captain Jack Sparrow, een rol van Johnny Depp, door bewakers afgevoerd.

Pirates of the Caribbbean Royal Naval College
Notting Hill Hugh Grant Julia Roberts

Portobello Road

In de romantische komedie “Notting Hill” uit 1999 speelt Julia Roberts de wereldberoemde actrice Anna Scott die verliefd wordt op de nietsvermoedende William Thacker Hugh Grant. William heeft een slecht lopend reisboekenwinkeltje op Portobello Road in de Londense wijk Notting Hill. De echte Travel Bookshop, waarWilliam’s winkel op gebaseerdis, ligt om de hoek op Blenheim Crescent, vlak bij Portobello Road. Door de oplopende huren sloot deze winkel in 2011 zijn deuren. Tegenwoordig is er een andere boekhandel op het adres gevestigd.

portobello road london
Harry Potter Platform 9 3-4 King's Cross

King's Cross Station

Het bekendste station van Londen is waarschijnlijk King’s Cross station. Dit is de de plek waar Harry Potter met de Hogwarts Express vertrekt vanaf Platform gelegen tussen de sporen 9 en 10. In de films,  naar de boeken van J.K. Rowling,werd het perron tussen de sporen 4 en 5 gebruikt, omdat spoor 9 en 10 niet aan 1 perron liggen. Natuurlijk maak je even een foto met het bagagewagentje dat door de muur naar het perron lijkt te gaan.

Hogwarts Express King's Cross Station London
James Bond Skyfall London

O2 Arena

Ook de oer-Britse held James Bond heeft zijn sporen nagelaten in de stad. Als sinds het uitkomen van de eerste James Bond film “Dr. No” in 1962, is Londen prominent in beeld. Of het nu gaat om scenes waarbij 007 in “The World Is Not Enough” aan een parachuteop het dak van de O2 Arena landt of met een speedboot over de Thames raast, Londen en James Bond horen bij elkaar.

James Bond O2 Arena
Westminster Abbey films in Londen

Westminster Abbey

Bij veel mensen is Westminter Abbey beter bekend als de plek waar de ontknoping van de film “The Davinci Code” zich afspeelt, dan de plek waar de Engelse koningen en koninginnen gekroond worden. In de film uit 2006 met Tom Hanks in de hoofdrol, werd voor de scènes die zich in de kerk afspeelden een andere kerk gebruikt omdat het bestuur van de Abbey, het boek van Dan Brown, “Theologisch ondeugdelijk” achtte.

davini code westminster abbey