Hier woonde Jimi Hendrix in Londen


Een van de bekendste leden van de “Club van 27” is Jimi Hendrix. De Amerikaanse gitarist werd op 27 november 1942 geboren in Seattle en overleed op 27 jarige leeftijd in 1970.

Al op jonge leeftijd zag de vader van Jimi zijn aanleg voor het gitaarspel. Terwijl hij enige tijd in het zuiden van de Verenigde Staten gelegerd was bij een luchtlandingseenheid, speelde hij in lokale bars en cafés met veel blues muzikanten. Na zijn ontslag uit het leger trok hij door de VS en speelde met bekende soul- en blues muzikanten zoals B.B. King, Little Richard, Jackie Wilson, Bo Diddley en The Isley Brothers.

Uiteindelijk werd hij ontdekt door Chas Chandler, de bassis van de Engelse band The Animals, die hem vroeg mee te gaan naar Londen.

En zo arriveerde Jimi Hendrix in Londen in september 1966, waar de Jimi Hendrix Experience opgericht werd.

Jimi vestigde met zijn vele optredens in de UK al snel een reputatie als een spectaculaire live act.

Het succes van zijn eerste twee singles “Hey Joe” (december 1966) en “Purple Haze” (maart 1967) leidde gauw tot succes. Zijn carrière kwam in een stroomversnelling met het eerste album “Are You Experienced?” Jimi werd nu echt beroemd en dat leidde weer tot optredens in Amerika. Nadat hij een groot deel van het jaar 1968 had doorgebracht met toeren en studio opnames in de Verenigde Staten, keerde Hendrix terug naar Londen.

Zijn toenmalige vriendin Kathy Etchingham had een bovenwoning gehuurd voor hen samen op 23 Brook Street. Kathy had het appartement compleet ingericht met hun gezamenlijke spullen en nieuwe aankopen zoals gordijnen en tapijten van het warenhuis John Lewis in Oxford Street.

jimi hendrix in londen apartement
© Barrie Wentzell

Voor Hendrix was Brook Street de toegang tot de Londense muziekscene uit de late jaren '60.

hendrix handel house londen
Jimi Hendrix Smash hits

Voor de zomermaanden gebruikte Hendrix de bovenwoning als zijn uitvalsbasis, voor het geven van interviews, het schrijven van nieuwe nummers en de voorbereiding van zijn concerten in februari in de Royal Albert Hall.  Ook ontdekte hij dat de klassieke componist Händel, lang in het huis naast hem had gewoond. Reden genoeg om met Kathy naar de One Stop Record Shop in South Molton Street te gaan en enkele klassieke albums te kopen.

Jimi Hendrix woonde op Brook Street midden in de Londense muziekscene uit de late jaren ’60. Zijn flat was vlakbij legendarische locaties zoals de Marquee, de Speakeasy en The Scotch of St James en hij dwaalde vele avonden rond in de buurt op zoek naar clubs waar hij kon spelen.

Op 14 september 1997 werd 23 Brook Street gekozen voor een Engelse Heritage Blue Plaquette ter herdenking van zijn leven en werk. Het is het enige officieel erkende Hendrix verblijf in de wereld.

Laat je inspireren door twee iconen uit de muziekgeschiedenis: Händel & Hendrix

In november 2001 werd op 25 Brook Street, Handel House geopend. Op deze plek ontdek je meer over het leven en de muziek van de componist Händel. In het huis vind je een permanente expositie van voorwerpen uit het leven van de componist. Ook worden zijn stukken regelmatig live gespeeld en zijn er andere andere activiteiten om kennis over Händel en zijn muziek onder een zo breed mogelijk publiek uit te dragen. Händel woonde en componeerde 36 jaar op deze plaats in Londen.

Op 10 februari 2016 werd het appartement van Jimi Hendrix geopend. De flat is geheel gerestaureerd en in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. Het is nu een klein museum met een tentoonstelling over het leven van Jimi Hendrix en zijn muziek. Ook zijn er regelmatig live performances. Voor het programma bezoek je hendrixhandel.org

logo Handel & Hendrix

adres en openingstijden

Adres:

25 Brook Street, Mayfair, London W1K 4HB

Open:

maandag t/m zaterdag: 11:00 tot 18:00
zondag: 12:00 to 18:00