kaart bezienswaardigheden Rome

Piazza Navona kaart bezienswaardigheden Rome

Een kaart bezienswaardigheden Rome is geen overbodige luxe als je de Italiaanse hoofdstad bezoekt. De stad staat natuurlijk bekend om de vele bouwwerken uit de Klassieke Oudheid en natuurlijk de prachtige gebouwen in Vaticaanstad. Een bezoek aan het Forum Romanum mag je niet missen en natuurlijk bezoek je de Sixtijnse Kapel.

Om je een indruk te geven van wat er allemaal te zien is, hebben we een handig overzicht voor je gemaakt met de meest interessante bezienswaardigheden Rome met kaart. Zoek je een leuk hotel, check dan de selectie van leuke hotels in Rome.

Sint Pietersplein bezienswaardigheden Rome

Sint Pietersplein

Het Sint Pietersplein of Piazza San Pietro, zoals de Romeinen zeggen, is wel een van de bekendste plekken van Rome. Het beroemde plein ligt in Vaticaanstad voor de gelijknamige basiliek. Op eerste Paasdag wordt op dit plein om 10.00 de Heilige Mis gevierd. De Paus spreekt de zegen “Urbi et Orbi” uit en vergeet nooit om Nederland te bedanken voor de bloemen.

Spaanse trappen bezienswaardigheden Rome

De Spaanse Trappen

In de volksmond worden ze De Spaanse Trappen genoemd maar officieel heten de trappen in het Italiaans Scalinata della Trinità dei Monti en zijn vernoemd naar de kerk die bovenaan de trappen staat. De bijnaam danken de trappen aan het plein waaraan de Spaanse Trappen liggen: Piazza di Spagna. Het plein dankt haar naam weer aan de Spaanse ambassade die aan het plein ligt.

GNAM Rome

Galleria Nazionale

GNAM is de afkorting van Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea oftewel het nationaal museum voor moderne en hedendaagse kunst. In het museum vind je werken van Italiaanse kunstenaars zoals Antonio Mancini en Van Gogh, Klimt en Mondriaan. Het museum vind je in park Villa Borghese

Colosseum stedentrip Rome bezienswaardigheden

Colosseum

De tijden van bloederige gladiatoren gevechten zijn al lang vervlogen. Wat overgebleven is, is een indrukwekkende bezienswaardigheid in Rome uit het begin van de jaartelling. Voor het publiek waren er ooit 76 ingangen die met Romeinse cijfers genummerd zijn. Tegenwoordig is er een ingang waar je als toerist een kaartje kunt kopen.

Galleria Doria Pamphilj museum Rome

Galleria Doria Pamphilj

Galleria Doria Pamphiljet is een museum in het paleis van de familie Doria, die daar nog steeds woont. Er zijn schilderijen van grote namen als Caravaggio, Velázquez en Titiaan.De collectie is sinds de 16e eeuw verzameld door verschillende families waarna de collecties door huwelijken en vererving bijelkaar zijn gekomen.

Romulus en Remus

Romulus en Remus

De legende gaat dat de tweelingbroers Romulus en Remus groot werden gebracht door een wolvin. Zij werden vervolgens de stichters van de stad Rome. Het beroemde beeld van de tweeling die gezoogd worden door de Wolvin is te zien in de Capitolijnse Musea.Dit museum heeft een grote collectie archeologie en kunst uit de Oudheid en de Renaissance.

Olympisch Stadion AS Roma Lazio Roma

Olympisch Stadion

Het Olympisch Stadion is de thuishaven van de twee profvoetbalclubs AS Roma en Lazio Roma. Het stadion heeft een capaciteit van ruim 68.000 personen. Ook het nationale voetbal elftal en het Italiaanse rugbyteam spelen hier hun wedstrijden.

Tips voor een lekker hotel in Rome!

kaart bezienswaardigheden Rome

Bioparco di Roma dierentuin bezienswaardigheden Rome

Bioparco di Roma

Bioparco opende in 1908 de deuren als dierentuin. De dierentuin heeft een oppervlakte van ongeveer 12 hectare en ligt in het noordelijke deel van het park Villa Borghese. De De dierentuin richt zich op het behoud van bedreigde diersoorten zoals de zwarte neushoorn en de Bengaalse tijger.

markten van Trajanus Rome

Markten van Trajanus

De markten van Trajanus is waarschijnlijk het eerste winkelcentrum in de geschiedenis. Ergens in 110 n. Chr. werd het complex met winkels en kantoren gebouwd in opdracht van keizer Trajanus. Het complex bestond uit ruim 150 winkel- en kantoorruimtes op een begane grond en vier verdiepingen.

Campo de Fiori Rome

Campo de’ Fiori

Campo de Fiori betekent bloemenplein. Die naam dankt dankt het aan lang vervlogen tijden toen het plein in de Romeinse tijd nog een groene weide was met veel bloemen. Op het plein staat een standbeeld van de Italiaanse vrijdenker Giordano Bruno, die in 1600 tot de brandstapel veroordeeld werd.

Sint Pietersbasiliek Bezienswaardigheden Rome

Sint Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek of Basilica di San Pietro, staat aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De kerk werd tussen 1506 en 1626 gebouwd op de plaats van het vroegere Circus van Nero in Rome. Volgens de overlevering werd de apostel en eerste paus, Petrus, hier gekruisigd en begraven. In de kerk vind je het baldakijn van Bernini en “La Pietà” het meesterwerk van Michelangelo.

Sixtijnse Kapel Rome

Sixtijnse Kapel

Het meest bekeken plafond ter wereld is in de Sixtijnse Kapel. Deze kapel is in het Apostolisch Paleis, de residentie van de paus. In opdracht van paus Julius II schilderde Michelangelo de fresco’s op het plafond. In het midden bevindt zich het bekendste onderdeel van het fresco: De Schepping, waarop te zien is hoe God Adam het leven geeft. De schilderijen zijn gebaseerd op Genesis.

Pantheon bezienswaardigheden Rome

Pantheon

Het Pantheon is tussen 118 en 125 n. Chr. gebouwd als tempel gewijd aan alle goden. De naam Pantheon is afgeleid van de Griekse woorden “pas”, dat “elke” betekent en “theos”dat “god betekent. In 609 n. Chr. maakte paus Bonifatius IV een kerk van de tempel.Het gat in de koepel heet de oculus en heeft een doorsnede van 8,7 m en is ook echt open.

Engelenburcht Rome

Engelenburcht

De Engelenburcht dankt zijn naam aan een legende. Op kerstdag 590 hield Paus Gregorius I een grote processie om God te smeken een einde te maken aan de pestepidemie in de stad. Boven op het mausoleum van keizer Hadrianus verscheen de aartsengel Michaël. Deze stak zijn zwaard in de schede en liet Gregorius zo weten dat zijn bede was verhoord.

Forum Romanum Rome

Forum Romanum

Het Forum Romanum (Latijn voor Romeins marktplein) was in de oudheid het centrum van Rome. Het forum was in de gloriedagen van het Romeinse Rijk het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad. Tegenwoordig is het Forum Romanum een van de grootste attracties van Rome.

Vaticaanse Musea Rome

Vaticaanse Musea

De Vaticaanse Musea is een groep musea in de Apostolische paleizen. Belangrijke ruimtes zijn o.m. de Sixtijnse Kapel, de Kaartengalerij en de Stanza della Segnatura. Er zijn veel werken uit de Renaissance schilderkunst zoals van Perugino, Giotto, Leonardo da Vinci, Caravaggio en Rafael te zien.

Park Villa Borghese Rome

Villa Borghese

Villa Borghese is een openbaar park. In het 80 hectare grote park zijn verschillende musea, villa’s, paviljoenen en sculpturen.Van 1850 tot 1901 was het landgoed in bezit van de familie Borghese.In 1901 werd het staatsbezit en in 1903heeft de gemeente Rome het opengesteld voor publiek. Ook de dierentuin van Rome ligt in het park.

stedentrip Rome tips Trevi Fontein

Trevi Fontein

De Trevifontein is circa 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed. De fontein ligt aan een pleintje, het Piazza di Trevi. De naam Trevi komt van de woorden tre via (drie wegen). Vroeger kwamen er namelijk drie wegen uit op het plein van de fontein. De fontein is gebouwd in opdracht van paus Clemens XII en ontworpen door Bernini, de huisarchitect van het pauselijk hof.

Palatijn Rome

Palatijn

De Palatijn is een van de zeven heuvels van Rome. Het is de heuvel die als eerste werd bewoond en sinds de keizertijd de heuvel waar de keizers woonden. De hoofdtoegang was in de oudheid een steile weg vanaf het Forum Romanum. De Palatijn is nu een archeologisch park met ingangen vanaf het Forum Romanum en de Via di S. Gregorio.

Piazza Navona kaart bezienswaardigheden Rome

Piazza Navona

Piazza Navona is een plein dat in de 1e eeuw n. Chr. gebouwd werd op de plek van het Stadion van Domitian. Het plein volgt de contouren van de atletiekbaan. De oude Romeinen gingen er naar toe om de agones te zien (“wedstrijden”). Men denkt dat de naam in de loop van de tijd veranderd is in avone naar navone en uiteindelijk naar navona.

Maxxi Rome museum

MAXXI

Het MAXXI dankt zijn naam aan de Italiaanse afkorting Museo nazionale delle arti del XXI secolo (Nationaal Museum voor 21e eeuwse kunst). Het gebouw is ontworpen door de Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid, die met dit gebouw de eerste vrouw was die de Britse Stirling Prize for Architecture won.