Bezienswaardigheden Parijs kaart

Roland Garros Parijs

Parijs heeft bezoekers heel veel bezienswaardigheden te bieden. Een kaart van Parijs met de mooiste attracties is dan heel handig. Natuurlijk zijn er de bekende bezienswaardigheden zoals de Arc de Triomphe en de Notre-Dame maar ook een bezoek aan een klein museum als Musée Jaquemart-Andrée is de moeite van een bezoek waard. Geen zin om lang in de rij te staan voor de Eiffeltoren? Ga dan naar Tour Montparnasse voor een minstens zo mooi uitzicht over de stad.

Louvre Parijs

Het Louvre

Het Louvre is een van de grootste musea ter wereld. In het museum vind je werk van de grootste kunstenaars uit de geschiedenis. Natuurlijk loop je even langs de Mona Lisa van Leonardo da Vinci en de Venus van Milo van Michelangelo. De glazen pyramide is de hoofdingang van het museum.

musee dorsay parijs bezienswaardigheden

Musée d’Orsay

Musée dÓrsay was oorspronkelijk een treinstation dat in 1900 haar deuren opende. Nadat het gebouw verschillende functies vervuld had werd het in 1989 een museum. In het museum vind je een grote collectie schilderijen van schilders als Manet, Degas en Van Gogh.

catacomben van Parijs

Catacomben van Parijs

Onder Parijs is een groot netwerk van ondergrondse tunnels van minstens 290 km lang. Ooit waren dit kalksteengroeven. Vanaf 1786 werden deze gebruikt om de beenderen van de overvolle kerkhoven in onder te brengen. Tegenwoordig kan het publiek een 1,7 km lang deel van de tunnels bezoeken.

fondation Louis Vuitton Parijs

Fondation Louis Vuitton

Dit museum herbergt de kunstverzameling van Bernard Arnault, de baas van het concern LVMH. Het gebouw ligt in het Bois de Boulogne. Het is ontworpen door Frank Gehry die ook Guggenheim Bilbao ontwierp. De  collectie bestaat vooral uit werken van 20e eeuwse kunstenaars zoals Jean-Michel Basquiat, Gilbert & George en Jeff Koons.

Eiffeltoren bezienswaardigheden Parijs kaart

Eiffeltoren

De Eiffeltoren, of le tour Eiffel, is hét symbool van Parijs. De 317 meter hoge toren werd in 1889 voltooid voor tot de wereldtentoonstelling van dat jaar. Tegenwoordig bezoeken jaarlijks meer dan 6 miljoen mensen de Eiffeltoren. Daarmee is het het drukst bezochte monument ter wereld. Minder lang wachten en toch een mooi uitzicht? Dan is Tour Montparnasse ook een goed idee.

Cimetiere Pere Lachaise Parijs

Cimetière Père-Lachaise

Op deze prachtige begraafplaats , vind je de laatste rustplaats van vele beroemdheden. Onder andere Oscar Wilde, Chopin en ook Karel Appel en Édith Piaf vonden er hun laatste rustplaats. Een van de meest bezochte graven is waarschijnlijk van Doors zanger Jim Morrison die in 1971 in Parijs stierf.

Roland Garros Parijs

Stade Roland Garros

Stade Roland Garros is aangelegd in 1928 voor de wedstrijden van de Davis Cup. Het is postuum vernoemd naar Roland Garros, een Franse luchtvaartpionier en oorlogsheld. Op het 8,5 hectare grote park bevinden zich 20 tennisbanen en 3 tennisstadions. Jaarlijks wordt hier in mei en juni het gelijknamige grandslam toernooi gespeeld.

kaart bezienswaardigheden Parijs

Musee Jacquemart Andre Parijs

Musée Jacquemart-André

Het Musée Jacquemart-André is een privé museum gevestigd in een fraai stadspaleis. Hier vind je de kunstverzameling die Édouard André (1833-1894) en zijn vrouw Nélie Jacquemart (1841-1912) gedurende hun leven verzamelde. Niet alleen de kunstcollectie, ook het huis zelf is bijzonder mooi en nog grotendeels in oorspronkelijke staat.

Notre Dame de Paris Parijs

Notre-Dame

De Notre-Dame is ook een van de iconen van Parijs. De in kathedraal werd in 1345 voltooid. De Notre-Dame staat op staat op Île de la Cité. Op dit eiland in de Seine werd Parijs gesticht. In de kerk ligt onder andere Charles de Gaulle begraven en Napoleon kroonde zich hier in 1804 tot keizer van de Fransen. In het boek van Victor Hugo , de Klokkenluider van de Notre-Dame, speelt de kathedraal een prominente rol.

Sacré-Coeur Parijs

Basilique du Sacré-Cœur

De basilique du Sacré-Cœur ligt op de heuvel Montmartre en is gebouwd ter nagedachtenis aan de 58.000 Franse slachtoffers in de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871.De kerk valt vooral op door haar felwitte uiterlijk. De Sacré-Cœur is geheel opgetrokken uit travertijn. Deze produceert bij regen een wit kalklaagje aan de buitenkant, waardoor de basiliek zeer wit van kleur blijft.

Avenue des Champs Élysées

Avenue des Champs-Élysées

De Champs-Élysées is een van de bekendste straten ter wereld, en met enorme huurprijzen ook een van de duurste. Alleen op Fifth Avenue in New York is de huur nog hoger. De naam is afkomstig uit de Griekse mythologie, waar de Elysese velden de verblijfplaats van de gelukzaligen was. De residentie van de Franse president, Les Élysées, ligt niet aan deze straat. Wel finisht hier jaarlijks de Tour de France.

Pantheon Parijs

Panthéon

Het Panthéon is de begraafplaats voor Fransen die veel betekent hebben voor Frankrijk. Mannen en vrouwen uit politiek en wetenschap, hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. De beslissing om iemand bij te zetten is voorbehouden aan de President van de Republiek.

maison de victor hugo parijs

Maison de Victor Hugo

Van 1832 tot 1848 woonde de schrijver Victor Hugo in het appartement op de tweede verdieping van het gebouw aan de Place de Vosges. De schrijver van “De Klokkenluider van de Notre Dame” schreef een groot deel van zijn boek Les Misérables” op deze plaats.

montmartre in parijs

Montmartre

Montmartre is de heuvel waar bovenop de Sacre Coeur ligt. De wijk op de heuvel is van oudsher de plek waar veel kunstenaars woonden en ooit werken zoals Monet, Renoir, Picasso en Mondriaan. Tegenwoordig vind je op de Place du Tertre veel schilders en tekenaars die toeristen portretteren.

centre georges pompidou in parijs.

Centre Georges Pompidou

Centre Georges Pompidou is vernoemd naar de gelijknamige president van Frankrijk (1969-1974). Het gebouw is door Richard Rogers en Renzo Piano ontworpen. In Centre Pompidoe is het Musée National d’Art Moderne gevestigd. Het is het grootste museum voor moderne kunst in Europa.

Arc de Triomphe Parijs

Arc de Triomphe

Een van de bekendste bouwwerken van Parijs is de Arc de Triomphe. De Arc de Triomphe herdenkt de strijders die voor Frankrijk in de Franse Revolutionaire en Napoleontische Oorlogen stierven. Op de binnen- en buitenmuren staan de namen van alle Franse overwinningen en generaals. Onder de boog ligt het graf van de onbekende soldaat uit de Eerste Wereldoorlog.

Jardin des Tuileries Parijs

Jardin des Tuileries

De Tuileriën of Jardin des Tuileries was de tuin van het Tuïlerieën Paleis. Het paleis is grotendeels verdwenen. Twee paviljoenen van het paleis vormen nu het westelijk deel van het Louvre. Na de Franse Revolutie werd de tuin een openbaar park waar Parijzenaars met mooi weer graag komen.

Hotel des Invalides Parijs

Hôtel des Invalides

Het Hôtel des Invalides werd in 1671 geopend en opgericht door Lodewijk XIV. Tegenwoordig is het nog steeds een tehuis voor oorlogsveteranen. Daarnaast is ook het Leger Museum er gevestigd. Onder de gouden koepel, de Dôme des Invalides, vind je het graf van Napoleon.

Place de la Concorde Parijs

Place de la Concorde

Tijdens de Franse Revolutie werden hier in tweeënhalf jaar tijd 1119 executies voltrokken, waaronder die van koning Lodewijk XVI, koningin Marie Antoinette en de revolutionaire leiders Danton en Robespierre. Na de Revolutie werd het plein in een sfeer van verzoening door tot inkeer gekomen revolutionairen in 1795 tot Place de la Concorde omgedoopt.

Ingang Elysee Parijs

Élysée

Het Elysée-paleis is sinds 1848 de officiële residentie van de president van Frankrijk. Hier is het kantoor van de president en de vergaderplaats van de ministerraad. Het ligt niet aan de Champs-Élysées maar aan de Rue du Faubourg Saint-Honoré.

parc des princes paris st germain Parijs

Parc des Princes

Het Parc des Princes is de thuisbasis van Paris Saint-Germain.Het stadion ligt vlakbij het rugbystadion Stade Jean-Bouin en op loopafstand van Stade Roland Garros. De capaciteit van het stadion werd voor het EK 2016 uitgebreid tot 51.000 plaatsen.

Tour Montparnasse Parijs

Tour Montparnasse

Tour Montparnasse, is een 210 meter lange wolkenkrabber in de wijk Montparnasse. De toren werd in 1973 voltooid en was tot 2011 het hoogste gebouw van Frankrijk. De snelste lift van Europ brengt je in 38 seconden naar de 56e verdieping waar je geniet van een prachtig uitzicht over Parijs.