Bezienswaardigheden Lissabon kaart

Kathedraal van Lissabon

Op de lijst “Bezienswaardigheden Lissabon” staan prachtige gebouwen, pleinen en musea. De stad aan de Taag heeft dan ook een rijke geschiedenis, waarin de Mooren, ontdekkingsreizigers zoals Vasco da Gama en kunst een belangrijke rol speelden. In de vele musea, kloosters en andere bijzondere plekken die de stad rijk is vind je hier sporen van terug. Maar ook mooie mooie oude buurten als Baixa, Alfama en Belém zijn de moeite van een bezoek waard.  Op onderstaande kaart Lissabon vind je gemakkelijk de leukste attracties terug.

Er zijn veel reisgidsen over Lissabon die je meer achtergrondinformatie geven over een plaats. Veel reisgidsen hebben een handige uitneembare plattegrond waarop ook bus metro en tramlijnen staan aangegeven.

torre de belem lissabon portugal

Torre de Belém

De Torre de Belém werd in de 16e eeuw gebouwd om de ontdekkingsreizen van Vasco da Gama te herdenken. In 1983 werd de toren op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst.

praca do comercio bezienswaardigheden lissabon

Praça do Comércio

Praça do Comércio staat ook bekend als als Terreiro do Paço (Paleisplein) naar het Ribeira Paleis, dat hier voor 1755 nog stond en werd verwoest door de grote aardbeving van Lissabon. In 1974 was het plein het toneel van de Anjerrevolutie, die een eind maakte aan de de dictatuur van Marcello Caetano.

Mosteiros dos Jeronimos bezienswaardigheden lissabon

Mosteiro dos Jerónimos

Dit klooster is gebouwd als dank voor de geslaagde Indiëreis van Vasco da Gama. De ontdekking van de zeeweg maakte van koning Manuel I de rijkste monarch van Europa. In de kerk Santa Maria liggen van de leden van de koninklijke familie en ook van Vasco da Gama begraven.

rossio lissabon portugal

Rossio

Rossio is de populaire naam van het Pedro IV-plein. Sinds de Middeleeuwen is het een bekende plaats voor executies, stierengevechten, demonstraties en als ontmoetingsplek. Het plein is vernoemd naar koning Peter I van Brazilië, die in de 19e eeuw koning van Portugal was.

Castelo de São Jorge

Castelo de São Gorge

Vanaf Castelo de São Jorge of het Kasteel van Sint Joris heb jeeen prachtig uitzicht over Lissabon en de Taag. De fundamenten van het kasteel stammen al uit de 6e eeuw voor Christus. In 1147 werd het kasteel tijdens de belegering van Lissabon op de Moren veroverd.

lift santa justa lissabon

Elevador de Santa Justa

De Santa Justa-lift is een 45 meter hoge lift die de Santa Justa-straat verbindt met het het hoger gelegen Carmoplein.De bouw begon in 1900 en in 1902 was de ijzeren lift gereed. Tegenwoordig maakt de lift deel uit van het ov netwerk van Lissabon en kun je er met een ov-kaartje gebruik van maken.

tram 28 lissabon

Tram 28

Wil je heel Lissabon bekijken, neem dan tram 28. Dit is de langste tramlijn door de stad. De tram rijdt door Baixa en beklimt de steile heuvel naar Alfama. Omdat de moderne trams niet passen in de nauwe straten, wordt nog steeds gereden met het goed onderhouden materiaal uit de jaren 30.

Bezienswaardigheden Lissabon kaart

ponte 25 abril lissabon portugal

Ponte 25 de Abril

Op 6 augustus werd de brug geopend als de Ponte Salazar. Op de dag van de Anjerrevolutie in 1974, werd deze omgedoopt tot “25 april brug”. De brug over de Taag  is 2228 meter lang en 190 meter hoog. Er zijn zes rijbanen met daar onder een spoorlijn.

veerpont Estacao Cais do Sodré

Veerboot naar Cacilhas

Vanaf de veerboot naar Cacilhas, kun je Lissabon vanaf het water bekijken. Ook vind je op de zuidoever het Christus beeld van Lissabon. Het beeld verheft zich 133 meter boven zeeniveau. Inspiratie voor dit beeld deden de Portugezen op in Rio de Janeiro.

Parque Eduardo VII Lissabon

Parque Eduardo VII

Vanuit het Parque Eduardo VII heb je een mooi uitzicht over de stad. Het 25 ha. grote park is vernoemd naar koning Eduard VII van Engeland. In 1902 bezocht deze de stad bezocht om de band met  Portugal te versterken. In het park vind je de Estufas. Twee grote kassen met daarin alle mogelijke tropische planten.

museu nacional de arte antiga

Museu Nacional de Arte Antiga

Het Museu Nacional de Arte Antiga, (MNAA) is het belangrijkste kunstmuseum in Portugal. Naast een grote collectie Europese schilderkunst is het bekendste werk de Sint Vincent-panelen. Deze dateren van vóór 1470 en worden toegeschreven aan Nuno Gonçalves, hofschilder van Koning Alfons V van Portugal.

berardo museum lissabon portugal

Berardo Collectie Museum

Tegenover het Mosteiro dos Jerónimos vind je het Museu Colecção Berardo. Het aan moderne en hedendaagse kunst gewijde museum opende haar deuren in 2007. De collectie herbergt werken van bekende schilders zoals: Mondriaan, Willem de Kooning, Picasso, Jackson Pollock en veel andere grote namen uit de moderne kunst.

A-Tasca-do-Chico-Lissabon

A Tasca do Chico

Fado neemt een bijzondere plek in in het leven van vele Portugezen. Ze geeft stem aan de gemoederen van het leven, verdriet, melancholie, blijheid, weemoed, en niet te vergeten de feeststemming. Wil je eens fado luisteren bezoek dan eens A Tasca do Chico of een van de vele andere fadohuizen in Lissabon.

oceanario de lisboa

Oceanário de Lisboa

Het Oceanário is gebouwd ter gelegenheid van wereldtentoonstelling Expo ’98. Het middendeel van het Oceanário bestaat uit een centrale tank, die uitzonderlijk groot is en veel grote vissen bevat. Het representeert Oceano Global en tot de dieren in dit deel behoren diverse soorten haaien en roggen, barracuda’s, manta, een zeldzame maanvis en tandbaarzen.

Estadio da Luz Benfica

Estadio da Luz – Benfica

Het Estádio da Luz (Stadion van het Licht) is het stadion van Benfica. ‘Luz’ betekent ‘Licht’, maar refereert ook aan de naam van de belangrijkste straat in de buurt: “Estrada da Luz”. Het stadion werd geopend in 1954 en vrijwel geheel opnieuw gebouwd voor het Europees kampioenschap voetbal van 2004. Het heeft het een capaciteit van 65.647 toeschouwers.

Alfama Lissabon Portugal

Alfama

Alfama is de oudste wijk van Lissabon, die tussen het kasteel van São Jorge en de Taag ligt. De naam ‘alfama’ komt van het Arabische al hamma, wat zoiets als ‘baden’ of ‘fonteinen’ betekent. In de wijk vind je veel oude gebouwen, fadobars en restaurants. Tijdens de Moorse overheersing bestond Lissabon alleen uit Alfama.

Maritiem Museum Lissabon

Museu de Marinha

Het Maritiem Museum behandelt alle aspecten van de geschiedenis van de scheepvaart in Portugal. Het museum wordt beheerd door de Portugese marine en ligt in Belém. Het is gevestigd in een deel van West vleugel van het Jerónimos-klooster samen met Nationaal Archeologisch Museum.

Kathedraal van Lissabon

Sé de Lisboa

De Kathedraal van Lissabon (Sé de Lisboa) staat in Alfama. Het gebouw staat op de plaats van de vroegere hoofdmoskee van de stad, en werd gesticht door Alfonso Henriques.Het heeft vele aardbevingen doorstaan, waarvan de zwaarste was in 1755. In de eeuwen daarna is het godshuis verschillende keren gerenoveerd.