tip: bezoek het Guggenheim Museum in New York, Venetië of Bilbao

guggenheim binnen new york

Ga je naar New York, Venetië of Bilbao? Bezoek het Guggenheim Museum. De Guggenheim Musea tonen moderne kunt van de allergrootste kunstenaars en zijn gehuisvest in bijzondere gebouwen. Solomon R. Guggenheim (1861-1949) was een Amerikaanse kunstverzamelaar en filantroop. Hij vergaarde zijn vermogen in de mijnbouw. Nadat hij met pensioen ging in 1919 legde hij zich toe op het verzamelen van moderne kunst. Het eerste Guggeneheim museum opende haar deuren in 1959 aan 5th Avenue op Manhattan.

Bezoek het Guggenheim Museum New York

Solomon R. Guggenheim Museum, New York City

Een citytrip New York is niet compleet zonder een bezoek aan het Guggenheim Museum. Het bijzondere gebouw is ontworpen door de befaamde architect Frankl Lloyd Wright. Door het gebouw loopt van beneden naar boven een spiraalvormige helling waarlangs de kunstwerken worden tentoongesteld. Topstukken in het fantastische gebouw op 5th Avenue zijn “Blonde vrouw” van Picasso, “Parijs vanuit het venster gezien” en “Huilende krokodil” van Karel Appel.

guggenheim binnen new york
Guggenheim Venetië

The Peggy Guggenheim Collection, Venetië

De Peggy Guggenheim Collection is gevestigd in het Palazzo Venier dei Leoni aan het Canal Grande in de wijk Dorsoduro. Tot haar overlijden in 1979 woonde zij in het Palazzo in Venetië. Peggy Guggenheim verzamelde haar collectie onafhankelijk van rest van haar familie, maar na haar overlijden werd het museum opgenomen in de Solomon R. Guggenheim Foundation. Het Guggenheim Museum bestaat uit elf ruimtes en een buitentuin met beelden. In het museum vind je werk van o.m Picasso, Marcel Duchamp, Jackson Pollock, Salvador Dalí en Theo van Doesburg

Pollock Guggenheim Venetië
guggenheim bilbao

Guggenheim Museum, Bilbao

Museo Guggenheim Bilbao opende in 1997 haar deuren. Het museum zorgde voor een grote toestroom van bezoekers aan de Baskische stad Bilbao. Het gebouw is ontworpen door de architect Frank Gehry en voor een groot deel bedekt met schubvormige titanium platen die het gebouw prachtig laten schitteren in de zon. In het museum vind je werken van onder meer Salvador Dalí, René Magritte, Picasso en Andy Warhol. Voor het museum vind je een met bloemetjes bedekte sculptuur van Jeff Koons. Oorspronkelijk was dit een tijdelijk werk, maar de bevolking van Bilbao vond “Puppy” zo leuk dat het nog steeds voor het museum staat. Bezoek het Guggenheim Museum in Bilbao!

Puppy Jeff Koons Bilbao